Gelezen: Hoe ik per ongeluk een boek schreef

Soms begin je niet aan een boek omdat je er een verkeerd beeld van hebt. Dat had ik van Hoe ik per ongeluk een boek schreef van Annet Huizing, ik dacht dat het vooral een cursus schrijven was, en niet zozeer een verhaal. Dus ik las het niet, wat eigenlijk raar is want ik hou van schrijven.

hoe ik per ongeluk een boek schreef

Maar ik nam het toch een keer mee en toen begon het wachten voor het boek. Het stond tussen een heleboel andere boeken te wachten en elke keer pakte ik net weer een ander boek.

Het boek kreeg inmiddels de Zilveren Griffel voor informatieve boeken. Ik ben eigenlijk niet zo van de informatieve boeken, hoewel Bibi Dumon Tak en Edward van de Vendel zorgen dat dit aan het veranderen is.

Van de week was het zover: ik ging het lezen. En ik las het in één ruk uit. Wat is dit een mooi boek, en wat is het ontroerend. Ik vind eigenlijk niet dat je het boek een informatief boek moet noemen. Het is veel meer dan dat.

Het verhaal gaat over Katinka, die schrijfster wil worden. Lidwien, haar buurvrouw en een beroemd schrijfster, wil Katinka wel schrijfles geven, in ruil voor hulp in de tuin.

Katinka schrijft over haar leven: over haar moeder die stierf toen zij drie jaar was, en over de nieuwe vriendin van haar vader, die Katinka erg lief vindt, maar waar ze ook van in de war raakt omdat ze haar moeder ineens gaat missen.

We lezen de stukken die Katinka schrijft, en het commentaar dat Lidwien daarop geeft. Daardoor leren we ook Lidwien kennen, en haar ”worsteling” (want de worsteling, daar gaat het om in een verhaal)

Je zit te lezen en je denkt jemig wat een goed verhaal! Wat zit het mooi in elkaar. En wat een goede schrijftips ook nog! Vooral: ”show don’t tell” is een goeie, en nog niet zo eenvoudig op te volgen als je andere boeken leest. Maar in dit boek is het heel goed gelukt.

griffel

Daarom vind ik dat Hoe ik per ongeluk een boek schreef  de Gouden Griffel moet winnen!

 

Beoordeling: ØØØØØ

Hoe ik per ongeluk een boek schreef – Annet Huizing

Lemniscaat – 2014

in de bibliotheek een B-boek

Dit is boek 38/53 van #boekperweek

, , ,

2 reacties op Gelezen: Hoe ik per ongeluk een boek schreef

 1. Annet Huizing 25 september 2015 om 13:39 #

  Een mooie recensie, Deborah. Dank je wel.
  Ik vind het ook geen informatief boek.
  Het is gewoon een jeugdroman.
  Met schrijflessen, dat wel. Schrijflessen van een romanpersonage.

 2. Norma Meeuwissen 6 oktober 2015 om 11:26 #

  Ik ben het met je eens: dit boek moet de Gouden Griffel krijgen…..
  Vanavond weten we of dat is gelukt!

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder