Gelezen: Iets heel bijzonders

Op een boek van Susin Nielsen kun je je altijd verheugen, want het is altijd goed. De ene keer is het iets minder origineel dan de andere keer, maar het is altijd geestig en hartverwarmend.

jeugdboek Iets heel bijzonders - Susin Nielsen

En dat kun je zeker zeggen van haar nieuwste boek Iets heel bijzonders. Ook deze keer is de hoofdpersoon een buitenbeentje. Iemand die net even anders is dan de rest. Het is Wilbur, hij heeft twee moeders en hij gaat op zijn elfde voor het eerst naar school nadat hij altijd thuisonderwijs heeft gehad. Logisch dat dat wennen is. Helaas liepen zijn eerste dagen op school uit op een fiasco, waardoor hij, drie jaar later, nog steeds als buitenbeentje wordt behandeld. Er is vooral één jongen die hem erg pest, Tyler.

Wilbur heeft een goede vriend, Alex, maar die beleeft net zijn eerste liefde en daardoor voelt Wilbur zich buitengesloten. Verder is hij goed bevriend met zijn oude buurman Sal (een typisch Nielsen-ding: vriendschap tussen ouderen en jongeren).

Wanneer Wilbur meedoet aan een uitwisselingsproject met Franse scholieren, wordt hij aan een Frans meisje gekoppeld en wil hij graag meer dan vrienden met haar worden. Maar daar is Tyler, en daar is Wilburs onopvallende uiterlijk en onhandige gedrag… Dan komt zijn beste vriend Alex in actie, en ondergaat Wilbur een totale make-over. Gaat dat werken?

Het verhaal wordt op een geestige manier verteld. Wilbur heeft humor en zelfspot wat je merkt aan de  manier waarop hij over zichzelf vertelt. ”Aquarobics voor Senioren is absoluut een van de hoogtepunten van mijn week.” ”De triangel is echt een ondergewaardeerd instrument.” (Wilbur bespeelt dit in het schoolorkest) ”Dus deed ik wat iedere veertienjarige jongen doet als hij op ramkoers ligt. Ik schreef een gedicht.”

Elk hoofdstuk begint met (een stuk van) een gedicht van Wilbur. De gedichten zijn niet vertaald, dus in het Engels, en ze zijn in een priegelig klein handschriftachtige letter gedrukt. Ik kon het niet altijd lezen (ja ik heb een leesbril 🙂 ) en ik vond het ook niet echt veel toevoegen.

In het boek wordt vaak verwezen naar de klassieker Charlottes web van E.B.White. Wilbur heeft op zijn tiende zijn naam veranderd, eerst heette hij William. Wilbur is het varken in Charlottes web. Omdat ik dit boek nooit had gelezen heb ik dat gedaan nadat ik Iets heel bijzonders uit had. Het was misschien leuker geweest als ik het voor die tijd had gelezen.

Het was een vertrouwde ‘Nielsen’, een boek vol warmte, vriendschap, puberstrubbelingen en humor. Gewoon een aanrader.

ØØØØØ

Iets heel bijzonders – Susin Nielsen

Vertaald door Lydia Meeder en Barbara Zuurbier

Lemniscaat – 2021

In de bibliotheek een C-boek (voor jongeren van 12 tot 15 jaar)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder