Dit boek gaat uit van een interessant idee: het bestaan van parallelle werelden. Je neemt een beslissing, maar wat was er gebeurd als je een andere beslissing had genomen? Idee: goed. Uitwerking: minder.
Als vijftienjarige heeft Daniël in een opstandige bui de autosleutels van zijn vader gepakt en is gaan joyriden. Nu zit hij al drie jaar in een rolstoel. Dan komt hij erachter dat een wetenschapster onderzoek doet naar parallelle werelden. Ieder moment dat je een belangrijke beslissing neemt, splitst je leven: één versie van jou gaat door op het gekozen pad, een andere versie leeft het leven dat je geleid zou hebben als je op dat ene moment een andere keuze had gemaakt. Door haar te chanteren met gehackte informatie krijgt Daniël de wetenschapster zo ver hem van plaats te laten wisselen met de Daniël die niet in de auto van zijn vader is gestapt. Dat is de Daniel die nog kan lopen.
De wissel zou dus positief moeten uitpakken, maar dat valt tegen. Daniël kan nu wel lopen, en vrijen met zijn vriendin, maar hij heeft ruzie met zijn vader, voert niets uit op school en hij doet dingen die echt niet door de beugel kunnen, zoals een meisje chanteren en iemand met een groep in elkaar slaan.
De nieuwe Daniël probeert dit allemaal in goede banen te leiden, en wordt verliefd op het meisje dat hij als oude Daniël chanteerde. Dit wordt zijn grote liefde en hij wil eigenlijk niet meer terug naar zijn leven in een rolstoel.
Want dat is de afspraak: na twee maanden moet hij terug. En eigenlijk was hij dat helemaal niet van plan.
Dan begint de verwarring in het boek: hij gaat op weg om terug te gaan naar zijn ”rolstoel-ik”. In het volgende stuk lijkt het of hij weer terug is gekomen, maar dan heeft hij het er met zijn vriend over en dan denkt hij dat hij die wissel nooit gedaan heeft, dat hij op het laatste moment spijt kreeg. Terwijl zijn vriend zegt dat hij het wel heeft gedaan.
Maar dan komen de laatste twee bladzijden waarin je kunt lezen dat de rolstoel-Daniël de lopende Daniël is geworden én gebleven.
Ik moet eerlijk zeggen dat het me de laatste 10 bladzijden duizelde van de parallelle werelden. Wie was nou wie, en wie hield wie voor de gek? Dit vond ik erg jammer, want het is een goed idee voor een boek. Echt iets om over na te denken: wat voor invloed hebben beslissingen op je leven? En wat zou er gebeurd zijn als je iets anders had besloten?
Beoordeling: ØØØOO
Ik – Margaretha van Andel
Lemniscaat – 2014
Young adult, in de bibliotheek een D-boek, science fiction
Dit is boek 31/53 van #boekperweek
Nog geen reacties.