Gelezen: Kijken voor kinderen

Toen ik zag dat er een kinderkunstboek was verschenen van David Hockney wilde ik dat graag lezen. Ik zou namelijk naar een tentoonstelling gaan over het werk van Vincent van Gogh en David Hockney.

Kijken voor kinderen is geschreven door kunstenaar David Hockney en kunstrecensent Martin Gayford. En zeker niet onbelangrijk: het werd geïllustreerd door Rose Blake. Resultaat is een prachtig verzorgd boek. Met stofomslag, boordevol schilderijen door de eeuwen heen en ook nog op een speelse manier vormgegeven.

David en Martin zijn om de beurt aan het woord, en dat kun je zien aan de typografie. De tekst van Martin is getypt en die van David ”geschreven”. Verder figureert de getekende Hockney samen met zijn hondjes door het hele boek heen.

Meestal vind ik non-fictie boeken boeken om af en toe stukjes uit te lezen, maar dit boek heb ik in een keer uitgelezen. Hockney vertelt namelijk op een heel begrijpelijke en interessante manier over kunst.

Hockney en Gayford vertellen:

Over wat er op schilderijen staat: zo schilderde Van Eyck voorwerpen die nog nooit op een schilderij hadden gestaan , zoals een spiegel. Ergens de eerste mee zijn, is altijd het moeilijkst. De volgenden hebben immers altijd een voorbeeld om al dan niet op te volgen.

Over het gebruik van lijnen om perspectief aan te brengen. Dus niet alles even groot op een schilderij zetten maar zo dat het lijkt of die kleine mensen echt in de verte staan.

Over schaduwen. Over dat er altijd schaduw is, al ben je je daar niet van bewust. Schilders kunnen veel met schaduwen, maar er zijn ook schilders die ze juist achterwege laten.

Over kunst maken met meer dan verf. Hockney is gaan experimenteren met fotografie, hij gebruikt foto’s in zijn werk. Hij heeft het over film maken, en animaties. Hij is gaan schilderen op de ipad. Het is nog steeds schilderen, maar het materiaal is veranderd.

Je kunt zien dat Hockney vertelt over wat hem zelf bezig houdt in zijn werk, zo heeft hij het uitgeklapt perspectief bedacht waardoor je op het schilderij alles ziet, niet alleen wat voor je is, maar ook wat ernaast en erboven is. En hij maakte schilderijen waarbij hij juist geen perspectief gebruikte, hij schilderde ook de huizen om de bocht van de weg, die je normaal niet ziet.

Het was heel erg leuk om dit te herkennen tijdens het bekijken van de tentoonstelling.

Achterin het boek staat een ”uitvindingentijdlijn”, over alles wat met kunst te maken heeft, van 30.000 jaar geleden tot nu. Van stenen instrumenten en pigmenten om op rotsen te tekenen tot smartphones en tablets.

Wat een prachtig boek, een aanrader voor iedereen die interesse voor kunst heeft. Of misschien gewoon voor iedereen. Iedereen kan namelijk kijken!

Sinds twee jaar geeft uitgeverij Lemniscaat kunstboeken voor kinderen uit, en dit boek is er een van. Een heel mooi initiatief!

Beoordeling: ØØØØØ

Kijken voor kinderen – David Hockney en Martin Gayford

Illustraties: Rose Blake

Vertaling: Jesse Goossens

Lemniscaat – 2018

In de bibliotheek een J-boek (non-fictie voor kinderen vanaf 7 jaar)

Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar

, , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Powered by WordPress. Designed by WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder