Gelezen: Kinderen met een ster

De Tweede Wereldoorlog blijft een terugkerend thema in kinderboeken. Al sinds mijn jeugd ben ik er in geïnteresseerd, ik heb er dan ook al talloos veel gelezen. Een laatste echte verrassing op dat gebied was voor mij Elke dag een druppel gif van Wilma Geldof. Inmiddels zijn er dit jaar twee boeken met als onderwerp WO II bekroond, en een daarvan bespreek ik hier. Het gaat om het boek dat een Zilveren Griffel kreeg: Kinderen met een ster van Martine Letterie en Rick de Haas.

boek kinderen met een ster

Er zijn niet heel veel boeken over de Tweede Wereldoorlog geschreven voor jonge kinderen. Er zijn wel abstracte prentenboeken te vinden over oorlog, maar over echte gebeurtenissen lees je niet zoveel voor die leeftijdsgroep. Dit boek is te vinden in de bibliotheek voor kinderen van 5 tot 8 jaar. Ik denk dat het ook geschikt is voor oudere kinderen.

boek kinderen met een ster

Het boek bestaat uit drie delen: voor kamp Westerbork, in Westerbork en na Westerbork. Elk hoofdstuk gaat over de belevenissen van een joods kind. Ingewikkeld vond ik dat het over veel verschillende kinderen ging. Sommigen kwamen (meerdere keren) terug in het boek, andere niet. Het waren steeds momentopnamen. Dat leent zich goed voor voorlezen (in de klas) denk ik, maar als je het achter elkaar leest mis je een lijn. Ik keek ook steeds terug of dit kind nou wel of niet al eerder aan bod was gekomen.

De verhalen zijn mooi geïllustreerd door Rick de Haas, het boek is helemaal mooi vormgegeven. Naast de grote illustraties vind ik de kleine tekeningetjes boven de bladzij-aanduiding een voorbeeld van hoeveel aandacht er aan dit boek is besteed.

Ik vind een boek voor jonge kinderen over dit onderwerp moeilijk te beoordelen. Als ik dit boek lees, weet ik welke gruwelen er gebeurd zijn in de oorlog. Alles krijgt lading. Bijvoorbeeld die vreselijke trein in het kamp, of het feit dat Rosa zo blij is dat ze er eindelijk bijhoort en ook een ster op haar kleren ”mag”. Terwijl dat voor kinderen die weinig tot niets van de oorlog weten, heel anders zal zijn. Komen ze genoeg te weten over hoe erg het was? Of te weinig? En is het nodig dat ze veel of juist weinig weten?

Ikzelf vond de verhalen mooi geschreven en ook ontroerend. Altijd met de hel van de concentratiekampen in mijn achterhoofd.

Ik denk dat de verhalen een mooie aanleiding zullen zijn om verder te praten over de verschrikkingen van de oorlog. En dat is belangrijk.

Beoordeling: ØØØOO

Kinderen met een ster – Martine Letterie

Illustraties: Rick de Haas

Leopold – 2016

In de bibliotheek een AJ-boek (non fictie voor kinderen 5 tot 8 jaar)

 

, , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder