Gelezen: Koningskind

Sinds ik De zee kwam door de brievenbus las ben ik fan van de boeken van Selma Noort. Toen Koningskind uitkwam wilde ik dat dan ook graag lezen. Het boek ziet er prachtig sprookjesachtig uit, de kaft is geïllustreerd door Martijn van der Linden. De potloodtekeningen in het boek zijn gemaakt door Selma Noort zelf. Tijdens het schrijven van dit verhaal ging ze op reis naar Israël om daar inspiratie op te doen.

boek koningskind selma noort

Het boek bevat twee verhalen, die als volgt worden aangegeven: het bekende verhaal en het onbekende verhaal. Het bekende verhaal is het verhaal over koning Salomo, die we kennen uit de bijbel, de koning met de reputatie van een wijs en machtig man.

Het onbekende verhaal gaat over ”gewone” mensen, waar we niet over lezen in de bijbel. Daarin blijkt ook dat die beroemde koning behoorlijk lelijke trekjes had.

Het grootste deel van het verhaal gaat over de onbekende mensen. Dat zijn Lydia, verkracht door koning Salomo en daardoor moeder geworden van Zissel, haar dochter die niet kan praten en die een mismaakte hand heeft. Door toeval wordt Lydia opgevangen door de steenhouwer, een oudere man die zijn dochter heeft verloren door toedoen van de koning. Later zorgen zij ook voor Jabin, een gevluchte slaaf. Zij leven in relatieve harmonie op het platteland.

Wanneer Lydia bevalt van een nieuw kindje slaat het noodlot toe. Door gekonkel en machtsmisbruik komen Zissel, Lydia, Jabin en het babyjongetje terecht op een plek waar ze niet willen zijn. Ze worden meegevoerd naar de stad, en komen terecht in een welgestelde familie vlakbij de koning.

Ze proberen uit alle macht te ontsnappen aan hun situatie. Mooi is hun saamhorigheid en verbondenheid. Ze zijn alert op elke mogelijkheid om een uitweg te vinden.

En dan doet zich een mogelijkheid voor, en komen we in het bekende verhaal terecht…

Prachtig verhaal met behoorlijk rauwe kantjes. Want het leven is niet makkelijk op het platteland. Iedereen is onderworpen aan de koning, zijn wil is letterlijk wet. Gewone mensen hebben niets te zeggen. Gelukkig vinden zij wel de kracht om te (over)leven: ”Onze vrije wil reikt niet verder dan onze omstandigheden. Dus wil niet teveel. Warm je in de zon, eet en drink, heb lief (…)”

boek koningskind selma noort

 

ØØØØØ     

Koningskind – Selma Noort

Leopold – 2020

In de bibliotheek een C-boek (voor jongeren van 12 tot 15 jaar)

Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar

, , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder