Gelezen: Kroonsz (maand van het spannende boek)

Wat een enge kaft heeft Kroonsz van Marco Kunst, zeg. Eerst zie je alleen radertjes van een uurwerk, maar dan zie je daarachter ook nog een eng gezicht. Het gezicht van de krankzinnige Kroonsz, zo blijkt.

kroonsz

Het boek gaat over een paar van de moeilijkst beantwoordbare vragen die er zijn: wat is de dood? Waar eindigen onze zielen? Kun je die zien? De geleerde dokter Zacharias Kroonsz houdt zich hiermee bezig, samen met zijn zoon Wessel, in de zeventiende eeuw, een tijd waarin het stellen van deze vragen alleen al als godslastering werd gezien.

Kroonsz kan dankzij een krankzinnige uitvinding levenslijnen van mensen zien, hij kan precies berekenen hoe oud ze worden. Maar als hij op het idee komt om zijn eigen levenslijn te bekijken, raakt hij totaal in paniek van de uitkomst. Hij wil zelf beslissen wanneer zijn einde komt! En hij is nog lang niet klaar met zijn onderzoek!

Een van de gevolgen van zijn verzet tegen zijn eigen dood is het ontstaan van de Torn in de studeerkamer van Kroonsz, een kleine opening naar Het Niets van de dood. En de Torn wordt steeds groter….

Geschikt om te lezen in de maand van het spannende boek? Spannend was het zeker, hoewel het af en toe flink doorwerken was. Filosofie, wetenschap, godsdienst, het komt allemaal aan bod.

Wat erg eng is, is dat Kroonsz (ook een fijne griezelige naam) de levenslijnen van mensen niet alleen kan zien, maar ze ook kan pakken en… eruit trekken. Dit geeft hem een enorme macht. Maar hij is zelf dan weer machteloos ten opzichte van de steeds groeiende Torn. (En zijn wij dat niet allemaal?)

Spannend is ook de strijd van Wessel Kroonsz tegen zijn vader, waarbij hij twee kinderen uit de twintigste eeuw gebruikt. En zijn strijd tegen het groeien van de Torn. Zal die nog dichtgenaaid kunnen worden? (met draden van zielen…)

Ik zeg: eng genoeg voor de maand van het spannende boek!

Beoordeling: ØØØØO

Kroonsz – Marco Kunst

Lemniscaat – 2014

in de bibliotheek een D-boek, genre science fiction

Dit is boek 34/53 van #boekperweek

 

, , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder