Gelezen: Liefdesbrieven aan de sterren

De titel Liefdesbrieven aan de sterren zet je meteen een beetje op het verkeerde been: wat mij betreft dekt Brieven aan de sterren de lading beter. Soms wordt een titel in de vertaling (ten nadele) veranderd, in dit geval was de oorspronkelijke titel ook Love letters to the dead. Het zijn namelijk geen liefdesbrieven die Laurel, de hoofdpersoon, schrijft.

liefdesbrieven

Laurel krijgt op school de opdracht om een brief aan een overleden persoon te schrijven. Aangezien zij behoorlijk wat stof tot schrijven heeft gaat ze hier mee door voor zichzelf. Ze schrijft aan verschillende dode beroemde personen, die vaak vroeg, tragisch en/of door zelfmoord om het leven zijn gekomen (Kurt Cobain, Judy Garland, Amy Winehouse, Amelia Earhart en nog veel meer)

envelop

 Wat heeft Laurel te vertellen? Haar oudere zus May is door een ongeluk omgekomen, maar ze denkt dat het haar schuld is. Ze worstelt hiermee, net als haar vader en haar moeder. In plaats van dichter naar elkaar toe te komen, drijven ze steeds verder van elkaar af. Haar moeder gaat zelfs helemaal weg.
De twee zussen zijn eigenlijk een beetje verwaarloosd, de moeder had het zelf te moeilijk om haar dochters veiligheid en warmte te bieden. Laurel idealiseerde haar zus, zij stond op een voetstuk terwijl ze het eigenlijk behoorlijk moeilijk had met volwassen worden, en daardoor bijvoorbeeld bevestiging zocht bij ongure oudere mannen.
Stukje bij beetje komen we achter de gebeurtenissen die er toe hebben geleid dat Laurel zich nu zo vreselijk voelt.
 envelopGelukkig heeft Laurel vrienden, al verkeren de meesten ook niet in al te gelukkige omstandigheden. In de loop van het verhaal krijgt ze een vriend, Sky (symbolisch he, die sterren…), maar het lijkt erop dat ze eerst haar eigen problemen moet verwerken voor ze een echte relatie kan krijgen.
envelopIk verwonderde me wel over de hoeveelheid zielige gezinnen in het boek. Vrijwel al haar vrienden zitten in moeilijke situaties. Sky heeft een moeder die het leven niet aankan en een vader die er niet is, Hannah heeft dode ouders en grootouders die niet voor haar kunnen zorgen en een broer die zijn frustratie op haar afreageert, Nathalie en Hannah zijn lesbisch en worstelen daar enorm mee.
Ook wat Laurel is overkomen vind ik wel het maximum aan wat je aan narigheid bij elkaar kan verzinnen, wat mij betreft had het wel een tandje minder gemogen.
envelopLaurel schrijft steeds aan andere beroemdheden, en als ze de brieven schrijft, schrijft ze niet alleen over zichzelf maar ook over de persoon aan wie ze schrijft. Op zich leuk om daar wat meer over te weten, maar soms houdt het het verhaal wat op. Ik had bij vlagen dat ik het verhaal te langdradig vond, en dan kwam er ineens weer een versnelling.
Toch vond ik het een heel mooi boek. Het is een verhaal dat voor een groot deel gaat over hoe moeilijk het is om voor iemand anders te zorgen als je niet goed weet hoe je voor jezelf moet zorgen, en over hoe liefde deze obstakels overwint.
envelop

Beoordeling: ØØØØO

Liefdesbrieven aan de sterren – Ava Dellaira

Vertaald door Carolien Metaal

Luitingh-Sijthoff – 2015

in de bibliotheek een C-boek (voor kinderen vanaf 12 jaar)

, , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder