Gelezen: Like me!

En alweer las ik een boek over pesten. Dit was echter een heel ander boek dan het vorige.

Ik las Like me! van Caja Cazemier. In tegenstelling tot het vorige boek over pesten dat ik las zat hier totaal geen humor in. Nou hoeft een boek over pesten heus niet humoristisch te zijn, maar dit boek was wel loodzwaar.

boek Like me!

Het boek gaat over Zilver, die naar de middelbare school gaat. Daar gaat het bijna al meteen mis, er blijken meisjes in de klas te zitten, Lizz en Mila, die haar niet mogen. Al gauw wordt Zilver buitengesloten, en wordt er op sociale media en in real life flink gepest.

Zilver weet niet wat ze moet doen om het pesten te stoppen. Het is echt vreselijk wat kinderen elkaar aan kunnen doen. Uiteindelijk veranderen er dingen in de klas en dan is het opeens een ander kind dat onder vuur ligt… Terwijl Zilver nu niet meer het mikpunt is vindt ze dat het zo niet kan doorgaan. Zij is behoorlijk beschadigd door het pesten en trekt eindelijk aan de bel.

Een groot deel van het boek is Zilver bezig met te bedenken waarom juist zij gepest wordt. Ze heeft een bijzondere naam, rood haar en twee lesbische moeders. Ze is dus anders dan anderen uit de klas. Maar haar zus, die Zonne heet en ook rood haar heeft en dezelfde moeders, wordt niet gepest. Het is dus niet altijd zo dat mensen die anders zijn gepest worden. Geopperd wordt dat het aan je houding en zelfvertrouwen ligt.

Het doet een beetje onheilspellend aan, het idee dat iedereen eruit gepikt kan worden en slachtoffer kan worden van pesten. Maar het is natuurlijk wel zo dat er niet echt een verklaring is waarom bepaalde kinderen gepest worden en anderen niet.

Kleine kanttekening: het pesten op sociale media ging vooral over Instagram en Whats App. Snapchat wordt niet genoemd, terwijl dat toch een heel belangrijk medium is onder kinderen/jongeren. Daarnaast wordt een alternatief geopperd voor Instagram waarop geen ruimte is voor negatieve reacties, We heart it  , waar je alleen op foto’s kan reageren met een hartje. Ik kende het niet, maar het lijkt op een zoete variant van Pinterest.

Eigenlijk is dit vooral een informatief boek. Het beschrijft precies wat er gebeurt als je gepest wordt, wat je er aan kunt doen, hoe de school het gaat aanpakken. Het hamert erop dat iedereen goed is zoals hij is, en dat iedereen verschillend is.

En hoewel ik hier voor honderd procent achter sta, was het als leesboek geen genoegen. Er zat niets extra’s in. Het was wat het was: een boek over pesten.

Beoordeling: ØØØOO

Like me! – Caja Cazemier

Ploegsma – 2016

In de bibliotheek een C-boek (voor kinderen van 12-15 jaar)

 

, , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder