Ik las toevallig twee boeken die erg veel overeenkomsten hadden. Ze gingen allebei over een meisje dat haar vader was verloren bij een auto-ongeluk, en dit verwerkte door een vriendschap met een jongen. Daarom besloot ik om ze tegelijk te bespreken.
De vader van Amy is overleden tijdens een auto-ongeluk en daarom gaat ze (tegen haar zin) verhuizen naar de andere kant van het land. Het gezin is uit elkaar gevallen: haar broer zit in een afkick-kliniek en haar moeder is alvast vooruit gereisd naar hun nieuwe woonplaats. Amy’s moeder heeft haar gevraagd of zij haar met de auto achterna wil reizen. Maar Amy durft sinds het ongeluk niet meer auto te rijden. Daarom rijdt Jake de auto, hij is een student die ook die kant op moet. Amy is diep in rouw, en heeft helemaal geen behoefte om met iemand anders een lange reis in de auto te maken, maar ze heeft geen keus.
Tijdens de reis, die anders verloopt dan haar moeder het bedoelde, kan Amy niet meer om haar verdriet en schuldgevoelens heen. Ook Jake heeft zijn eigen problemen, hij heeft verdriet omdat zijn vriendin het heeft uitgemaakt. Samen rijden Amy en Jake door Amerika en komen nader tot elkaar.
Het boek is deels als een soort reisdagboek geschreven, en bovendien heeft elk hoofdstuk de naam van een liedje. Muziek speelt een grote rol: elke route heeft namelijk zijn eigen playlist. Het reisverslag wordt afgewisseld met flashbacks uit het leven van Amy.
Het boek is lekker dik (366 blz), maar aan het eind vond ik het gewoon jammer dat de reis al voorbij was. De reis was geeindigd en het ”nieuwe leven” van Amy en Jake ging beginnen, en eigenlijk wilde ik daar ook bij zijn! Je hebt zo meegeleefd, en dan wil je graag weten hoe het verder gaat met deze mensen.
Ik hou altijd van plakboek-achtige boeken, dus dit was een fijn boek voor mij.
ØØØØO
Mijn reis met Jake – Morgan Metson
Vertaler wordt niet genoemd in het boek
De Fontein – 2012
In de bibliotheek een D-boek (voor jongeren vanaf 15 jaar)
Op Youtube vind je alle playlists, hieronder playlist 1.
Ook dit boek gaat over een meisje wiens vader is overleden tijdens een auto-ongeluk. Kit is verschrikkelijk verdrietig en weet niet hoe ze daar mee om moet gaan. Ook weet ze niet meer hoe ze met haar vriendinnen om moet gaan. Omdat ze rust wil gaat ze op school in de pauze aan de tafel van David zitten, die daar al 622 dagen alleen zit. Hij heeft Asperger en kan moeilijk contact maken met andere kinderen. David heeft een zus die wel erg populair is, en samen met haar heeft hij een handleiding gemaakt om zich te handhaven op school: met wie wel en niet om te gaan, wat te doen in welke situatie, etc.
Wanneer Kit bij hem komt zitten betekent dit het begin van een grote verandering voor hen allebei. Kit wordt aangetrokken door de rechtstreekse manier waarop David alles zegt wat hij denkt. Door zijn Asperger denkt hij er niet aan wat voor effect bepaalde uitspraken op anderen hebben, al probeert hij dit wel te leren. Bovendien probeert hij alles wetenschappelijk aan te pakken, en dit is reden voor Kit om hem om hulp te vragen. Ze wil graag weten wat er nou precies is gebeurd tijdens het ongeluk van haar vader, en of het te voorkomen was geweest. Door dit gezamenlijke ”ongelukproject” raken ze bevriend en zelfs meer. Maar dan is de buitenwereld er nog, en… de harde waarheid.
Wat een fijn boek was dit, goed geschreven, en wat heb ik meegevoeld met David toen hij het zo moeilijk had. Hij is om te knuffelen, al zal hij dat zelf niet willen. Wel komt bij mij de gedachte op dat het een soort mode is geworden om te schrijven over autistische kinderen, en om dat een beetje te romantiseren. Ik wil niet zeggen dat Julie Buxbaum dat doet, want de strijd van David is zwaar, maar dit gevaar ligt wel een beetje op de loer.
Dit was, net als Mijn reis met Jake, een mooi verhaal over rouw, schuldgevoelens en over hoe mensen met elkaar omgaan.
ØØØØO
Het ongelukproject – Julie Buxbaum
Vertaald door Marie-Louise van Dongen
De Fontein – 2018
In de bibliotheek een C-boek (voor kinderen van 12-15 jaar)
Nog geen reacties.