In Mijn vader woont in het tuinhuis van Jacques Vriens staat de wereld van de tweeling Joeri en Lara opeens op zijn kop als hun ouders hen tijdens het zondagse toetje vertellen dat ze gaan scheiden. Ze zeggen dat ze alles zo goed mogelijk willen gaan regelen.
Dat dat niet zo eenvoudig is, blijkt na verloop van tijd. Hoe goed ze het ook willen doen, de ouders krijgen toch regelmatig ruzie, en zijn ook allebei erg verdrietig.
Dit zorgt voor een zware druk op Joeri en Lara, die elk op hun eigen manier reageren. Joeri heeft veel driftbuien, en Lara probeert te bemiddelen. Zo blijkt vaak dat elk verhaal twee kanten heeft: iedereen heeft zijn eigen gezichtspunt. En al zijn er veel misverstanden, meestal wil iedereen toch het beste voor elkaar. Maar ja, zie daar maar eens achter te komen als je niet meer gewoon met elkaar kunt praten.
De ouders gaan voor hulp naar een mediator. Daar hopen ze al hun meningsverschillen uit te kunnen praten. Maar sommige zaken, zoals de bezoekregeling, zijn zo gevoelig dat ze daar niet zo makkelijk uitkomen. Wanneer de ouders steeds meer ontwijkend gedrag gaan vertonen en de kinderen niet meer betrekken bij het regelen van de scheiding (”ja, dat bespreken we wel met de mediator”) nemen Joeri en Lara het heft in eigen hand.
Om en om vertellen Joeri en Lara hoe ze de situatie beleven. Er zijn veel klasgenootjes die ook gescheiden ouders hebben, en iedereen heeft zijn eigen verhaal. Sommige kinderen hebben het heel zwaar, andere hebben zich makkelijk geschikt. De tweeling krijgt steun van de eigenzinnige en ervaren juf, waarvan ik denk dat Jacques Vriens daarin verstopt zat. 😉
Mooi verhaal waarin niet alleen de emotionele kant van een scheiding wordt belicht, maar ook de praktische kant. Hoe een gezin door elkaar wordt geschud, en iedereen zijn nieuwe plek moet zien te vinden. En dat dat ook kan lukken!
ØØØØO
Mijn vader woont in het tuinhuis – Jacques Vriens
Van Holkema en Warendorf – 2020
In de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9 tot 12 jaar)
No comments yet.