Gelezen: Moxie

Vivian is een meisje dat niet graag opvalt, maar ze wil wel iets doen tegen het vrouwonvriendelijke klimaat op haar school. Ze raakt geïnspireerd door de jeugdverhalen van haar moeder, die een Riot Grrrl was en overal tegen protesteerde.

boek young adult Moxie Jennifer Mathieu

Op Vivians school dragen jongens bijvoorbeeld aanstootgevende t-shirts met groffe teksten erop, maar daar wordt niets van gezegd. Als meisjes echter te blote kleren aanhebben, worden ze naar huis gestuurd. Ook is er het beruchte Bots en Beet spel in de gangen van school, waarbij jongens tegen meisjes aan botsen en dan van de gelegenheid gebruik maken om ze te betasten.

Omdat jongens sterk het voordeel van van de twijfel krijgen van de schoolleiding,, heeft het weinig zin om hier tegen te protesteren. Dit kan Vivian niet langer verdragen, dus ze maakt in het geheim een krantje, dat ze Moxie noemt, waarin ze meisjes oproept om in opstand te komen tegen dit vrouwonvriendelijke klimaat. Ze bedenkt protestacties zoals op een afgesproken dag allemaal je hand beschilderen, of om in badjas naar school te komen.

Vivian wil graag anoniem blijven, maar dat wordt steeds ingewikkelder. De protestacties worden groter en de sfeer op school grimmiger…

De boodschap van het boek krijgt 5 sterren wat mij betreft. Maar… het verhaal staat helemaal in dienst van deze boodschap. Het is behoorlijk zwart-wit en ik houd wat meer van een subtiele uitwerking.
Toch vind ik het een aanrader.

Er is inmiddels ook een verfilming verschenen van dit boek.

ØØØOO

Moxie – Jennifer Mathieu

Vertaald door Renée Salome en Laura Weeda

Imagine Books –  2020

In de bibliotheek een D-boek (voor jongeren vanaf 15 jaar)

, , , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder