Gelezen: Naar de top

Er waren twee boeken genomineerd voor de Gouden Lijst – categorie vertaalde boeken. Dat waren De honden van Alan Stratton, en Naar de top van Dan Gemeinhart. Tot de prijsuitreiking had ik alleen De honden gelezen, en daarom hoopte ik dat die zou winnen. Want wat was dat boek spannend zeg!

Nu heb ik Naar de top ook gelezen, en vind ik dat ze allebei een prijs verdienen. Inmiddels is bekend dat Naar de top de Gouden Lijst 2016 heeft gewonnen. Het zijn twee heel verschillende boeken. De honden is zoals gezegd verschrikkelijk spannend, en Naar de top is… mooi en verdrietig. Ik heb verschillende keren moeten huilen om dit boek.

naar de top - dan gemeinhart

Het gaat over Mark, een jongen van twaalf die kanker heeft. Zijn enige wens is om een berg te beklimmen. Aangezien zijn ouders dit nooit goed zullen vinden, besluit hij weg te lopen, samen met zijn hond Beau.

naar de top - dan gemeinhart

De reis naar de berg is zwaar, en er zit veel tegen, naast het feit dat Mark eigenlijk te ziek is om te reizen. Maar Mark en Beau houden vol. Tot het bittere einde?

Ondertussen is de beste vriendin van Mark, Jessie, de enige die weet waar Mark naar toe is. Zij worstelt met de vraag of ze moet vertellen wat Mark aan het doen is. Als ze dat doet, zorgt ze ervoor dat hij zijn laatste wens niet kan uitvoeren, als ze het niet doet, ziet ze hem misschien niet levend terug…

Het boek staat vol mooie zinnen die zorgen voor tranen in je ogen. Ook de band tussen Mark en Beau is mooi beschreven. Verder heeft de schrijver de boosheid die Mark voelt treffend beschreven. Op YouTube lees ik een aantal fragmenten voor die dit illustreren.

Voor mij is de eindstand 1-1 tussen Naar de top en De honden. Lekker huilen en lekker griezelen. Wat wil je nog meer?

Naar de top – Dan Gemeinhart

Vertaling: Tjalling Bos

Beoordeling: ØØØØØ

Lemniscaat – 2015 

in de bibliotheek een C-boek (voor kinderen van 12-15 jaar)

, , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder