Gelezen: Noorderlicht

Noorderlicht van Anna van Praag speelt zich af op een waddeneiland. Tja, dan heb je als boek bij mij al een streepje voor 😉 .

boek Noorderlicht Anna van Praag

Ive gaat met haar ouders tien dagen op vakantie naar een waddeneiland. Op dit eiland, in het drenkelingenhuisje, werden de ouders van Ive verliefd, en omdat het niet zo goed gaat tussen hen, hoopt de vader van Ive met deze vakantie de herinneringen weer terug te halen naar hoe mooi alles begon.

Want nu is het niet meer zo mooi: vader wordt opgeslokt door zijn werk en moeder is niet gelukkig met haar huidige leven. Ive ziet dit allemaal en zij probeert haar vader en moeder weer bij elkaar te brengen. Aan de andere kant is ze ook een opstandige tiener die genoeg heeft van het gedoe van haar ouders, en die eigenlijk helemaal geen zin heeft om op een saai eiland te zitten in een saai huisje, en ook nog zonder telefoon!

Haar telefoon is namelijk stuk gegaan tijdens een auto-ongeluk toen ze op weg was naar het eiland.    Ive vloog met haar gezicht tegen de voorruit aan, en kreeg allemaal glassplinters in haar gezicht. Gelukkig bleef het bij een lichte hersenschudding en kon de vakantie toch doorgaan.

Je kunt je voorstellen dat zij zich niet goed voelt, hoofdpijn, gedoe tussen haar ouders en dan óók nog op een stom eiland in een stom huisje en heel vies weer. Gelukkig komt Ive Evi tegen. Een meisje dat helemaal alleen op vakantie is, en zichzelf elke dag uitdaagt met het truth or dare spel. en dan elke dag voor dare kiest. Ive is door haar gefascineerd, en laat zich door Evi meeslepen. Op deze manier zet Ive zich af tegen haar ouders.

Door haar hersenschudding ziet Ive de dingen af en toe letterlijk en figuurlijk nogal vaag, en dit wordt erger als ze ook een splintertje glas in haar oog blijkt te hebben. Niet alleen ziet zij dingen vaag en heeft ze verwarde dromen, ze ziet ook dingen die er niet zijn (of die andere mensen niet zien). Het is bijvoorbeeld de vraag of Evi echt is.

Het boek zit propvol, maar de belangrijkste verhaallijn is dat de moeder van Ive voor zichzelf wil kiezen.  En dat is pijnlijk, maar er is zoveel meer. Er zijn mooie herinneringen, een stevige band tussen Ive en haar moeder, en er is een toekomst in het verschiet.

Was het waddeneiland een pluspunt, het meerdere malen beschrijven van verwarde dromen was voor mij dan weer een minpunt. Dromen in verhalen hoeven meestal niet voor mij, ik word er vaak een beetje kriebelig van.

Verder zat ik te spinnen op Evi: is zij nou echt of niet? Het gegeven van een meisje alleen op vakantie in weer en wind, en het feit dat alleen Ive met haar sprak wees er sterk op dat zij een imaginaire vriendin van Ive (evI) was.

En dan nog het Noorderlicht uit de titel: het natuurverschijnsel dat je in het hoge noorden kunt zien. Ive en haar ouders droomden samen al lang om op reis te gaan naar Lapland en daar het Noorderlicht te zien. Deze gezamenlijke wens komt ook weer terug tijdens de vakantie op het eiland.

Het verhaal over de relatie van de ouders van Ive en over hoe zij alle drie worstelen nu er veranderingen aankomen, was voor mij eigenlijk genoeg geweest. Er waren iets teveel zijpaadjes merk ik, nu ik probeer het verhaal samen te vatten.

Het verhaal is zeker goed geschreven, je leeft enorm met Ive mee. De afbrokkelende relatie van haar ouders is mooi en duidelijk beschreven.  En het splintertje glas in het oog van Ive kon ik bijna zelf voelen!

ØØØOO

Noorderlicht – Anna van Praag

Lemniscaat – 2021

In de bibliotheek een C-boek (fictie voor kinderen van 12 tot 15 jaar).

Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar

, , , , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder