Gelezen: Onder mijn huid

Hoe lees je als volwassene een kinderboek? Al verbeeld ik me dat ik in mijn hoofd nog een kind kan zijn, natuurlijk lees ik het met mijn volwassen bagage. Ook mijn smaak is anders dan toen ik een kind was, hoewel je mij nog steeds een plezier doet met een boek dat net zo knus en gezellig is als de boeken van Astrid Lindgren die ik vroeger las en herlas (en herlas etc etc).

onder mijn huid - marlies slegers

Maar nooit kwam de volwassene zo sterk naar boven als bij het boek dat ik net las: Onder mijn huid van Marlies Slegers. Het gaat over Coco, die haar vriendje Nick via haar mobiel naaktfoto’s en een filmpje stuurt. Dit doet ze niet uit zichzelf, maar na herhaaldelijk aandringen van Nick. Ze is onzeker over zichzelf, heeft bevestiging nodig en wil haar vriendje laten weten dat ze veel om hem geeft. Helaas gaan deze foto’s, die niet door Nick worden verwijderd zoals hij had beloofd, een eigen leven leiden.  De foto’s vallen in verkeerde handen, en Coco wordt gedwongen door een onbekende afzender om meer foto’s te maken, omdat anders alles op internet terecht zal komen. Uiteindelijk krijgen veel mensen in Coco’s omgeving de foto’s te zien, waardoor ze zich vreselijk in het nauw gedreven voelt. En ze durft er niet met een volwassene over te praten.

Dus ook niet met haar moeder, die zich zorgen maakt omdat ze ziet dat er iets aan de hand is met Coco, of met haar vader, waar ze op dat moment ruzie mee heeft.

Hoe kun je ook toegeven dat je zoiets stoms hebt gedaan, iets waar iedereen je altijd voor waarschuwt? Als het zelfs zover komt dat Coco geen uitweg meer ziet en ze een vreselijke stap wil nemen, gaat ze toch naar haar moeder en vertelt haar alles.

Tja, bij dit boek kon ik, als moeder van twee puberdochters, me even beter inleven in de moeder van Coco, dan in Coco zelf. ”Hup moeder, vraag eens door, wees niet zo met jezelf bezig!” ”Maar wat kan je, als je dochter weigert er iets over te zeggen?” Dit waren wat gedachten die door mijn hoofd schoten.

Naast een spannend verhaal is het zeer duidelijk een waarschuwing, voor de kinderen: zet niets op internet waar je later spijt van kunt krijgen! Stuur geen naaktfoto’s aan je vriendje, hoe lief hij ook is! En voor de ouders: let op je kinderen (in de zin van: weet waar ze mee bezig zijn), en zorg dat ze naar je toe durven komen, wat voor stoms ze ook uithalen.

 

Beoordeling: ØØØØO

Onder mijn huid – Marlies Slegers

Luitingh-Sijthoff – 2015 

in de bibliotheek een C-boek

, , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder