Gelezen: De ongelooflijke Ravi Ravioli

Ik las De ongelooflijke Ravi Ravioli van Jozua Douglas.

Het boek is het tweede deel uit de serie Costa Banana, over de president van dit land en zijn familie. Deel een De gruwelijke generaal ontving in 2016 de Pluim van de Kinderjury: het beste boek volgens de leden van de senaat.

boek ravi ravioli

De president van Costa Banana raakt in de ban van hypnotiseur Ravi Ravioli. Maar wat is die Ravi voor figuur? Hij vertoont wel erg veel overeenkomsten met de criminele Tony Tortellini die ooit spoorloos verdween. De slimme Rosa, de dochter van de president, gaat op onderzoek uit. Samen met haar broertje en hun leraar komen ze iets op het spoor… Er dreigt gevaar!

In het boek wordt de president knotsgek genoemd. Hij heeft behoorlijk wat trekjes die aan een dictator doen denken: alle kinderen moeten zijn naam dragen (Pablo), ”dictees gingen over de heldendaden van de president. En een boekbespreking moest altijd gaan over een boek dat de president zelf had geschreven’‘, wie niet deed wat de president wilde, werd naar een eiland verbannen.

Natuurlijk is het geestig bedoeld, want de mensen moeten ook elke vrijdag bananensoep eten en de president op Facebook liken. Het wordt tot in het belachelijke doorgevoerd: de president is enorm van zichzelf vervuld waardoor hij Ravi ook gelooft als die zegt dat hij zo fantastisch is dat hij tegen giftig slangenbloed kan.

Kinderen zullen er hard om lachen, en het is natuurlijk ook grappig en over the top. Maar het is wel zo dat er werkelijk zulke dictators bestaan, daarvoor hoeven we helemaal niet ver te zoeken op dit moment. Daarom had ik een beetje gehoopt dat de trekjes van de president wat meer tegenwicht hadden gekregen. Dat hoeft heus niet op een serieuze manier, want het blijft gewoon een grappig avonturenboek.

Dit was eigenlijk het enige wat ik op het verhaal heb aan te merken. Zoals gezegd vind ik het grappig, vol actie, en een mooi geheel met de illustraties van Elly van Hees. Ook leuk vond ik de filmpjes van Jozua Douglas, die verschenen rond de tijd dat dit boek uitkwam. Daarin doet hij allerlei trucjes, net als Ravi Ravioli.

Beoordeling: ØØØOO

De ongelooflijke Ravi Ravioli – Jozua Douglas

Illustraties: Elly van Hees

De Fontein – 2016

In de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9 tot 12 jaar)

 

, , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder