Gelezen: Onzichtbare Emmie

Wie kent de boeken niet: Leven van een loser, Dagboek van een muts en aanverwante graphic novel-series. Zeer populair, en misschien voor een groot deel wel omdat er heel veel plaatjes in staan en de tekst geschreven in plaats van gedrukt lijkt.  Ik ben er zelf niet zo’n erge fan van. Maar toen ik Onzichtbare Emmie tegenkwam, leek me dat iets subtieler dan eerdergenoemde series en besloot ik dat wel te lezen.

boek onzichtbare emmie libenson

Het boek is op de bekende wijze opgezet: veel striptekeningen en ”geschreven” tekst in plaats van gedrukte tekst. Het geheel moet dagboek-achtig aandoen. De tekeningen zijn humoristisch, en het gaat over belevenissen op school.

boek libenson onzichtbare emmie

Het verhaal gaat over Emmie en wordt ook door haar verteld. Emmie is een verlegen meisje, dat van tekenen houdt en niet van opvallen. Tekenen helpt haar om de schooldag door te komen. Later zullen we merken hoeveel het tekenen haar helpt. Ze heeft 1 vriendin en is verder dus een een onopvallende leerling, niemand ziet haar (denkt ze). Natuurlijk gebeurt er iets heel vervelends: de romantische liefdesbrief voor de jongen waar ze verliefd op is (maar die ze nooit van haar leven zou versturen) is onderschept door de pestkop van de school. Daar gaat de zelf opgetrokken onzichtbaarheid! Dat is de crisis waar Emmie mee om moet gaan. Het hele boek beslaat 1 schooldag. Gaandeweg het verhaal kom je meer te weten over Emmie.

Maar tussen de zwart-witte belevenissen van Emmie verschijnt er ook een gekleurde strip, over een meisje dat de tegenpool is van Emmie. Zij zit in dezelfde klas, en maakt hetzelfde mee, maar dan van de kant van een populaire leerling.

boek libenson onzichtbare emmie

Het populaire meisje komt voor Emmie op, tot Emmie dat niet meer wil, en de lezer een leuke ontdekking doet. Zo blijkt dit niet een doorsnee Muts of Loser verhaal te zijn, want wat blijkt? Mensen zijn niet eendimensionaal, en kunnen zich ontwikkelen. Mooi!

boek libenson onzichtbare emmie

Een van mijn favoriete tekeningen

Een minpuntje vond ik de gekke taalfoutjes die ik tegenkwam: ”kwadraad” ”ruggengraad”.

ØØØØO

Onzichtbare Emmie – Terri Libenson

Vertaald door Arend Jan van Oudheusden

Querido – 2018

In de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9 tot 12 jaar)

, , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder