Gelezen: Pas op: breekbaar

Een van de mooiste boeken die ik in 2015 las was De onverwachte held van kamer 13B van Teresa Toten. Een prachtig, ontroerend verhaal over een jongen met een dwangneurose. Dit boek had van mij veel meer aandacht mogen krijgen. (Ga het lezen!)

boek pas op breekbaar teresa toten

Dus. Toen er een nieuw boek verscheen van Teresa Toten verheugde ik me zeer op nieuw leesplezier. Maar het was bijna niet voor te stellen dat dit nieuwe boek door dezelfde schrijfster geschreven was. Behalve dan misschien het onderwerp: het gaat over meisjes met psychische problemen.

boek pas op breekbaar teresa toten

Het boek wordt al heel anders gepresenteerd dan het vorige: ”Een razend spannende psychologische YA-thriller. Volgens Publishers Weekly: ‘Een mix van de gemaakte wereld van Gossip Girl en de psychisch gemankeerde werkelijkheid in Gone Girl.’ Geheimen, leugens, verraad én vriendschap brengen het verhaal naar een intrigerend slot. Een spannend kat-en-muisspel.

Het verhaal gaat over de zwaar getraumatiseerde Kate O’Brien. Zij is beursstudent op een privé-meisjesschool in New York en heeft als ultiem doel: studeren aan Yale. Om vooruit te komen, en een betere woning te krijgen, sluit ze vriendschap met Olivia Sumner, een van de rijke leerlingen. Olivia heeft ook psychische problemen. De meisjes sluiten vriendschap, al is die voor allebei berekenend.

Gaandeweg het verhaal komen we erachter wat de beide meisjes hebben meegemaakt, en waarom ze dit zo graag geheim willen houden.

Dan blijkt het ineens de thriller-achtige kant op te gaan.  Op school verschijnt een nieuwe pr-medewerker/fondsenwerver. Deze Mark Redkin is geliefd bij alle vrouwen, en daar maakt hij flink gebruik van. Kate wantrouwt hem, maar Olivia valt als een blok voor hem. Dan blijkt deze Mark een zeer duister figuur te zijn. Iedereen heeft geheimen en hij wel het meest.

Het verhaal is spannend geschreven, ik moest doorlezen. Wel kreeg ik steeds meer tegenzin tegen de wending van het verhaal, die Mark was wel een erg gruwelijk – en steeds onwaarschijnlijker – personage.

Het einde van het boek vond ik over the top. Ik had het uit en ik dacht: waarom? Waarom is het boek zo geëindigd? Het is volgens mij een onnodige twist.

Lees het boek als je houdt van de sfeer van rijke Amerikaanse meisjesscholen, waar alle meisjes wel iets mankeren. Lees het boek als je houdt van een spannend verhaal met onverwachte twist.

Maar als je een ontroerend boek wil lezen over een kind met een psychische stoornis, (her)lees dan De onverwachte held van kamer 13B. 

Beoordeling: ØØØOO

Pas op: breekbaar – Teresa Toten

Vertaling – Esther Ottens

Gottmer – 2017

 

, , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder