Stel: je komt de eerste dag op je nieuwe school (waar je sowieso al met tegenzin naar toe gaat), je doet de deur open van je nieuwe klas en je klasgenoten zijn allemaal vreselijk teleurgesteld, omdat jij, en niet een populaire klasgenoot binnenkomt. En die populaire klasgenoot komt ook niet, en zo wordt Op zoek naar Paulie Fink van Ali Benjamin een boek waarin iemand centraal staat die er niet is.
Die iemand is Paulie Fink, een jongen die altijd de boel op stelten zette, alles ontregelde door zijn originele invallen en soms ook irritante gedrag. Nu hij plotseling niet meer verschijnt op school wordt hij een soort legende, door iedereen geïdealiseerd.
De nieuwe leerling die binnen kwam was Caitlyn. Ze moet erg wennen aan haar nieuwe school, die in alle opzichten anders is dan ze gewend is. Zo is het een kleine dorpsschool in een oude villa, zorgen de oudste leerlingen voor de jongste, en worden er geiten gehouden om het gras in toom te houden zodat er gevoetbald kan worden. Kortom, een heel andere omgeving dan de grote school waar Caitlyn vandaan kwam, en waar ze zich op een onprettige manier staande moest houden, namelijk door iemand anders te pesten.
Aan het begin van het schooljaar staan de oude Grieken met hun filosofen en goden centraal en worden er behoorlijk wat filosofische onderwerpen aangesneden, die toch ook te maken hebben met wat zich op dat moment afspeelt. Er zijn veel lessen te trekken (misschien soms iets te nadrukkelijk). Bijvoorbeeld dat je nooit precies weet wat er in een ander omgaat, de buitenkant onthult niets over de binnenkant.
Het gemis van Paulie is zo sterk dat de klas besluit een nieuwe Paulie te zoeken. Alle leerlingen uit de klas doen mee. Het wordt een spel waarbij Caitlyn mag beslissen wie de nieuwe Paulie Fink wordt. Zij bedenkt ook de opdrachten die haar klasgenoten moeten volbrengen. Zij begint ermee om al haar klasgenoten te interviewen over Paulie, om erachter te komen wie hij nou precies was. Op deze manier zie je dat iedereen altijd iets van zichzelf in een ander terugvindt.
Langzaam begint Caitlyn haar draai te vinden op haar nieuwe school, en voelt ze zich steeds beter in haar rol van spelleidster. Behalve dat ze Paulie steeds beter leert kennen, leert ze ook over zichzelf. Maar dan gebeurt er iets onverwachts…
Het boek bestaat uit de interviews van Caitlyn met haar klasgenoten en de gebeurtenissen dat schooljaar, verteld vanuit het perspectief van Caitlyn.
Dit is een origineel verhaal, met allemaal beminnelijke personages. Je zou willen dat alle scholen zo leuk waren. Een school waarin iedereen de steen in zijn binnenste kan laten smelten, en waar ze een Fijne Dag-klok hebben, die je kunt luiden aan het eind van je schooldag.
Het boek is geschreven door Ali Benjamin, die ook het prachtige boek Suzy en de kwallen schreef, dat in 2017 de Gouden Lijst won, het mooiste boek voor kinderen ouder dan 12 jaar.
ØØØØO
Op zoek naar Paulie Fink – Ali Benjamin
Vertaald door Lidwien Biekmann
Van Goor – 2019
In de bibliotheek een C-boek (voor kinderen van 12 tot 15 jaar)
Nog geen reacties.