Gelezen: Overspoeld

De ”Slash boeken” zijn boeken die waargebeurde verhalen vertellen.
Steeds door degene die ze heeft meegemaakt samen met een (bekende) kinderboekenschrijver.
Overspoeld is door Gideon Samson en Julius ’t Hart geschreven.
 Gideon-Samson-Overspoeld
Het gaat over Pieter die vrijwilligerswerk gaat doen in Sri Lanka. Aan het eind van deze periode gaat hij nog een paar dagen naar de kust om vakantie te vieren. Daar wordt hij voor het eerst van zijn leven echt verliefd, op de Zweedse Elin. Hij is enorm gelukkig, maar dat wordt verstoord door de zee, die in een enorme vloedgolf over het land stroomt. Pieter weet zich in veiligheid te brengen, en zijn vriend en Elin ook. Maar de vriendin waar Elin samen mee op reis was, Isabelle, is verdwenen in het water.
Pieter gaat terug naar Nederland, waar hij deze gebeurtenis zoveel mogelijk probeert te verdringen. Dit lukt hem vijf jaar. Tot hij tijdens de finale van het wereldkampioenschap voetbal een berichtje krijgt van Elin via facebook. En dan kan hij het verleden niet meer wegdrukken. En Elin heeft contact gezocht om een speciale reden. Spoiler alert: lees niet verder! Elin heeft een kind van Pieter, na hun eerste en enige vrijpartij op Sri Lanka.
Het boek is in de vorm van een voetbalwedstrijd geschreven: 1e helft, rust, 2e helft etc.
Er zijn steeds flashbacks naar de tijd in Sri Lanka.
Wat vond ik er van?
Je merkt al meteen dat Pieter problemen heeft met het verleden. Hij kan bijvoorbeeld geen voetbalwedstrijd kijken in een grote menigte, dan krijgt hij het benauwd. Lanzaam kom je erachter wat hij heeft meegemaakt.
Pieter wilde geen contact met Elin, onder anderen omdat hij er na de ramp achter was gekomen dat zij thuis een vriend had. Ook wil hij de tsunami, en de dood van Isabelle het liefst zo snel mogelijk vergeten.
Wat mij een beetje stoorde was dat als er Engels werd gesproken, het ook in het Engels was opgeschreven. Ik zag daar de toegevoegde waarde niet van.
Verder is het verhaal goed beschreven, het is een angstaanjagende ervaring voor Pieter. Maar: het laatste stukje, waarin duidelijk wordt waarom Elin contact zoekt, vond ik te veel van het goede. Ik weet ook niet of het echt is gebeurd, schrijver en hoofdpersoon zeggen daarover: ”We kunnen er niet álles instoppen. En af en toe zullen we er juist iets bij moeten verzinnen.” En: ”Soms is de waarheid te mooi voor een boek, en soms is een boek te mooi voor de waarheid.”
Mij lijkt het iets te mooi om waar te zijn dat een plotseling opgedoken zoon, als je zelf nog student bent, er voor zorgt dat je je trauma achter je kunt laten. Maar als het waar is, zou dat wel mooi zijn.

Beoordeling: ØØØØO

Overspoeld – Gideon Samson en Julius ’t Hart

Querido – 2014

in de bibliotheek een D-boek

Dit is boek 35/53 van #boekperweek

 

, , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder