Gelezen: Paloma

”’Papa, je kunt alle alcohol in de wereld opdrinken, maar daar krijgen we mama niet mee terug.”’ Met de eerste zin van Paloma is de toon meteen gezet. De moeder van Paloma is overleden en haar vader weet niet hoe hij met dit grote verdriet moet omgaan.

kinderboek Paloma Cees van den Berg

Ook Paloma is heel verdrietig. Om een klein beetje met het verlies om te gaan ”belt” zij regelmatig met haar moeder. Dat troost een klein beetje.

Nu lijkt het of dit een loodzwaar boek is, maar dat is het eigenlijk niet. Er komt al gauw luchtigheid als het huisdier van Paloma geïntroduceerd wordt: Napoleon. En dat is geen kat of hond of konijn, maar een geit. Een huisgeit, zoals Paloma het noemt. Een geit die overal mee naartoe gaat.

Omdat Paloma’s vader zoveel drinkt kan hij niet werken en hebben ze bijna geen geld meer. Daarom bedenkt Paloma een plan. Ze is een bijzonder meisje, is elf jaar en zit al in 4 VWO. Net als haar moeder heeft ze een groot wiskundig talent. Om geld te verdienen wil ze een formule waardoor computers sneller kunnen gaan werken indienen bij een internationaal instituut. Daar kan ze een geldprijs mee winnen.

Maar… ze moet wel naar dat instituut toe. Haar vader belooft haar te brengen, maar heeft toch weer teveel gedronken. Paloma is vastbesloten om toch te gaan, dus ze gaat zelf, met Napoleon. De reis is moeilijk, maar levert wel nieuwe vriendschappen op. En nog veel meer.

Een leuk lijntje is de verliefdheid die Paloma heeft voor Nelson, een jongen die ze ontmoet tijdens haar reis. Ik vond dat heel mooi beschreven. Wanneer Paloma bloost: ”Ik voel aan m’n wangen. De brand is eruit maar de as is gloeiend heet.”

Het is een mooi boek over rouwverwerking en over vriendschap. Maar het gaat ook over het ontwikkelen van je eigen identiteit. Paloma heeft net als haar moeder talent voor wiskunde. Om loyaal te blijven aan haar moeder wil ze verder gaan met wiskunde. Haar moeder had gezegd dat ze haar talent moest volgen. Maar… ze houdt ook erg veel van muziek en piano spelen, en heeft daar ook aanleg voor. Waar wordt ze het gelukkigst van? Wat moet ze kiezen? Behoorlijk grote keuzes voor een meisje van elf. Daar heeft ze haar vader hard bij nodig. Zal hij haar kunnen helpen?

ØØØØO

Paloma – Cees van den Berg

Lemniscaat – 2021

In de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar)

Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar

 

Verkrijgbaar in je lokale boekhandel, de kinderboekwinkels, of via webwinkels zoals:

Kinderboekwinkel Utrecht

Kinderboekwinkel Haarlem

Of via:

, , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder