Gelezen: Project Prep

 

Het boek Project Prep werd met veel publiciteit gepresenteerd. Koningin Maxima nam het eerste exemplaar in ontvangst en onder anderen Neelie Kroes kwam op tv vertellen hoe belangrijk dit boek was (zij schreef ook het voorwoord).

 

Zoals te lezen is op de website preptheproject.com : ”Project Prep is een boek over technologie, leren coderen en ondernemen in een jasje van liefde, vriendinnen, kussen, mode en New York. Kortom; hét boek van deze zomer voor ieder jong meisje dat meer wil weten over de enorme kansen die technologie biedt én zin heeft een inspirerend, grappig, boeiend en leuk boek te lezen.”

“Technologie is booming op heel veel gebieden. Toch wordt technologie door jonge meiden vaak afgedaan als niet creatief en daarmee niet interessant voor hen. Hoe zorgen we er nu voor dat deze jonge meiden de enorme kansen en mogelijkheden zien die technologie en het ondernemerschap bieden? En hoe voorkomen we nu dat ze zich al op jonge leeftijd beperken in bepaalde mogelijkheden? Dat is de aanleiding geweest voor het nieuwe boek Project Prep; een initiatief van succesvol technologie- onderneemster Janneke Niessen en geschreven door Niki Smit, winnaar van de Nederlandse Kinderjury in 2014.”

project prep

Het is dus de bedoeling dat meisjes zich gaan verdiepen in technologie en dan in het bijzonder in het ”coden” (zo wordt het in het boek steeds genoemd, maar is het niet coderen?), de taal die je gebruikt om apps te maken. Dit idee sprak mij aan. Ik heb zelf als typisch alfa-mens ontdekt dat het erg leuk kan zijn om te zitten priegelen aan de technische kant van mijn blog, en hoewel die helemaal over boeken gaat heb ik door mijn blog toch verstand gekregen van hoe je een website in elkaar zet.

Ik was benieuwd hoe Niki Smit dit had aangepakt. Zou er een code-taal-handleiding bij het boek zitten? Ga je stap voor stap leren hoe je een app maakt?

Dit was niet het geval. Het boek gaat over Isabel die niets van mode begrijpt, en een vriendin heeft, Kate, met een supergevoel voor mode. Kate helpt Isabel met kleren uitzoeken voor de eerste dagen in de brugklas. Daardoor komt Isabel op een idee: hoe handig zou het zijn als er een app was die het werk van Kate zou doen? Dan zou je elke dag setjes kleren kunnen samenstellen met behulp van de app.

Isabel is slim (ze hoeft bijna geen tijd aan school te besteden) en gaat zich verdiepen in hoe je een app maakt. Dat doe je dmv coderen. Je leert een taal die je gebruikt om computerprogramma’s te maken. Er worden een paar voorbeelden gegeven, maar verder word je verwezen naar websites waar je deze taal kunt leren, en fora waar je technische problemen die je tegenkomt kunt bespreken.

Het lukt Isabel om de app te maken, en zelfs om hem in de App Store te krijgen. Ook wordt de app opgemerkt door een Amerikaanse organisatie en wint ze een prijs (in Amerika). Naast het coderen moet Isabel vooral ook leren ondernemen. Ze kan het niet alleen, ze moet een bedrijfje beginnen, met o.a. Kate als styliste voor de inhoud van de app, iemand voor de pr etc. Werkelijk het hele traject van het opzetten van een bedrijf wordt beschreven. Het maken van een contract waar iedereen van het bedrijf het mee eens is, reclame maken, aangeklaagd worden voor plagiaat, gehackt worden, alles.

Zoals ik al eerder heb geschreven in mijn recensie van 100 % Coco Paris begrijp ik niet waarom de hoofdrolspelers dertienjarige brugklassers zijn, terwijl ze dingen meemaken en doen die zelfs volwassenen niet allemaal voor elkaar kunnen boksen. Naast het intensief in elkaar zetten van een app moet Isabel een ondernemingsplan maken, geld betalen voor ruimte voor de app, in de gaten houden of de app wel in de lucht blijft, interviews geven en naar het buitenland voor het bedrijf. Dat is niet realistisch voor een kind van dertien. Nou hoeft een boek van mij niet realistisch te zijn, maar was dit boek niet bedoeld om meiden aan te zetten tot actie? Zullen meisjes van dertien niet teleurgesteld zijn als blijkt dat zoiets veel te veel tijd en geld kost en dat ze van school geen vrij krijgen voor hun werk als ondernemer?

Dan heb ik mijn grootste ergernis tot het laatst bewaard: de liefde. Wat een onwaarschijnlijke mierzoete vreselijke ellende. Waar andere boeken onophoudelijk waarschuwen voor liefdes via internet, wordt Isabel verliefd op een jongen van een forum, die haar helpt met technische problemen. Ze kent hem niet, heeft zelfs geen foto van hem maar wordt toch smoorverliefd op hem. Hij blijkt een succesvolle vijftienjarige Amerikaanse jongen te zijn (natuurlijk), en als Isabel in Amerika is voor de prijsuitreiking (spoiler-alert!) ontmoeten ze elkaar voor het eerst en zijn ze helemaal verliefd op elkaar. Tenenkrommend!!! Hoe komt dit in een boek terecht dat meiden moet aanzetten tot zelfstandig ondernemen? Tot kiezen voor een vak als coderen? Tot zelfstandige mensen? Zou de schrijfster denken dat meisjes het boek anders niet leuk zouden vinden?

De bedoeling is goed, en het boek is prettig geschreven, jammer van deze ergernis.

Hieronder zie je een van de filmpjes van Project Prep, waarin het belang van technologie wordt onderstreept.

Beoordeling: ØØØOO

Project Prep – Niki Smit, Josselin Bijl (illustraties), 

Janneke Niessen (idee)

De Fontein – 2015

in de bibliotheek een B-boek

Dit boek is kerntitel Kinderboekenweek 2015.

 

, , , , , ,

2 reacties op Gelezen: Project Prep

  1. Maartje 3 april 2017 om 08:17 #

    Voor welke leeftijdscategorie is dit boek?

  2. Deborah 3 april 2017 om 09:15 #

    9 tot 12 jaar.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder