Gelezen: Quotum; project Z

Ben ik nou een watje of ís Quotum; project Z nou zo ontzettend spannend? Ik doe het bijna nooit maar ik moest een paar keer spieken op de laatste pagina’s om te kijken of bepaalde personages nog in leven waren (ken je dat?).

boek quotum project z marloes morshuis

Quotum; project Z is net als De schaduwen van Radovar een dystopie. Het is het eerste deel van een serie.

Het verhaal gaat over de twee broers Axel en Tommy. Zij zijn slinkers. Slinkers zijn mensen die minder ruimte innemen om op deze manier de aarde te redden, zij krijgen minder eten, mogen niet naar school, kortom ze mogen maar voor de helft meetellen. Op deze manier probeert de Euro-Unie aan het quotum inwoners te komen dat is vastgesteld door de Wereldraad. Om de aarde te ontlasten moeten er minder mensen komen. Slinker word je niet vrijwillig, je wordt door de overheid uitgekozen.

Wanneer de ouders van Axel en Tommy worden gearresteerd, moeten de broers op de vlucht. Het is verboden om slinkers te helpen, dus waar moeten ze heen? Zo begint een superspannende tocht, op zoek naar veiligheid. De reis gaat door verlaten steden en door het moeras. Overal dreigt gevaar.

Onderweg maken ze vrienden (of zijn het vijanden?), en komen ze langzaam achter de reden waarom hun ouders zijn gearresteerd. En dat is dan weer een reden om nóg meer gevaar te lopen…

Zoals ik al zei is dit een akelig spannend boek. Het verhaal wordt vanuit twee perspectieven verteld. De een is een ”goed” karakter, de ander ”slecht”. Omdat je een hele tijd niet weet wie nou die slechterik is, word je vreselijk achterdochtig en hoop je dat de broers alsjeblieft niemand vertrouwen. Echt heel goed geschreven.

Het verhaal heeft een zodanig open einde dat je uitkijkt naar het vervolg. Ik ben benieuwd!

Natuurlijk zit er ook een boodschap in dit verhaal, het gaat over de overbevolking van de aarde, en hoe daarmee om te gaan. In het boek wordt een aantal manieren genoemd, en hoewel sommige oplossingen menslievender lijken dan andere, kan het al gauw verkeerd uitpakken. Ook de manier waarop regeringen met beeldvorming omgaan, hoe media het volk kan bespelen, komt aan de orde.

Een mooi boek over een urgent onderwerp, waar veel over valt na te praten. Wat is goed, wat is slecht, hoe verantwoord je je daden?

Daarnaast is het ook nog eens heel erg mooi uitgegeven. Het boek heeft een stofomslag en de sneden zijn bedrukt.

 

boek quotum project z marloes morshuis

ØØØØO

Quotum; project Z – Marloes Morshuis

Lemniscaat – 2020

In de bibliotheek een C-boek (voor jongeren van 12 tot 15 jaar)

Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar.

, , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder