Gelezen: #Selfie

Om maar even in de sfeer te blijven las ik na Onder mijn huid van Marlies Slegers ook #Selfie van Caja Cazemier. Beide boeken gaan over pubers en de gevaren van sociale media.

Ook dit boek las ik vooral als moeder. Natuurlijk ook omdat ik als puber niet eens kon bevroeden dat er ooit mobieltjes, selfies of online kinderlokkers zouden bestaan.

selfie - caja cazemier

#Selfie gaat over de veertienjarige Mirte, die verliefd wordt op een jongen (later zal blijken een volwassen man) die ze via Facebook ontmoet. Dat is leuk, iemand die je begrijpt, die niet zo kinderachtig is als de jongens uit je klas en die je zelfvertrouwen geeft. Want Mirte is onzeker en heeft het niet naar haar zin thuis en op school. En dan is er ineens een spannende jongen die haar mooi vindt, en met haar praat!

En het wordt steeds spannender, want Twan wil graag dat ze zich uitkleedt voor de webcam, en nog meer doet… En dat vindt Mirte superspannend. Dat Twan steeds dwingender wordt, neemt ze voor lief, en ze gaat zelfs akkoord om elkaar in het echt te ontmoeten. (Als moeder zit je nu op het puntje van je stoel!) Dat vindt Mirte natuurlijk ook spannend, maar Twan is erg lief en ze gaan samen winkelen. Mirte raakt meer op haar gemak, en er komt een weekend dat ze bij Twan gaat slapen. Dit alles zonder dat haar ouders of vriendinnen er vanaf weten. (Als moeder hou je het nu niet meer!) Dan blijkt dat Twan meer en meer wil, en zeker meer dan Mirte. Ze weet te ontsnappen uit zijn huis, en wordt gered door haar vriendin. Natuurlijk dreigt Twan met publiek maken van de foto’s en filmpjes, maar Mirte blokkeert hem overal en reageert niet meer.

Toch blijft ze  nog een romantisch beeld van hem houden, tot ze hoort dat er een man is gearresteerd voor grooming, online kinderlokken. Dit is waarschijnlijk Twan, en ze was dus niet de enige voor hem, en ook was het niet wederzijds. Dat komt hard aan, ook al was hun laatste ontmoeting verre van romantisch. Uiteindelijk vertelt Mirte het aan haar ouders.

Het is een indringend verhaal, en het is zeer waarschijnlijk dat het zo kan gaan. Wat ik erg jammer vind in het boek is de algehele negatieve benadering van mobieltjes en internet. Bijna iedereen is er aan verslaafd en als je je eraan wilt onttrekken, zoals een vriendin van Mirte, hoor je er niet meer bij.  De een zit ’s nachts te gamen en de ander kan geen huiswerk maken door de afleiding van internet. Op school worden geen aantekeningen meer gemaakt maar foto’s,  en de mobieltjes worden gebruikt om te spieken.  Mensen worden voor schut gezet via filmpjes die zich razendsnel verspreiden en je moet op je hoede zijn voor kinderlokkers.

Het wordt op zo’n manier gepresenteerd dat het bijna logisch is dat de een bijna overspannen wordt van haar mobieltje en de ander slachtoffer van grooming.

Als je met een boek wilt waarschuwen voor de negatieve kanten van sociale media, benadruk dan niet alleen de slechte kant ervan.  Internet en sociale media zijn een feit en zullen niet verdwijnen. Geef liever tips hoe je er mee om kunt leren gaan. Als je het alleen maar negatief voorstelt, schiet het zijn doel voorbij.

Het is namelijk een gecompliceerde zaak: iedereen weet dat je geen naaktfoto’s van jezelf via internet moet sturen, maar toch gebeurt het. Leer kinderen hoe ze niet in die val moeten trappen. Hoe ze moeten doorzien met wie ze te maken hebben. En dat lukt niet met alleen bang maken.

Het opbouwen van de relatie tussen Twan en Mirte is wel geloofwaardig beschreven. En de boodschap van het boek is in elk geval duidelijk. Voor de ouders: niet alleen maar alles verbieden, en voor de kinderen: denk na over met wie je in zee gaat op internet!

Beoordeling: ØØØOO

#Selfie – Caja Cazemier

Ploegsma – 2015 

in de bibliotheek een C-boek

, , , , , ,

Een reactie op Gelezen: #Selfie

  1. manouk 9 november 2021 om 19:42 #

    ik vind het een super leuk en wijs boek je leert veel over hoe andere mensen leven en dat je altijd iemand heb die je in de gate kan houden ook is het belangrijk dat je nooit foto’s gaat sturen van je lichaam of jezelf ! LET OP MET WAT JE DOET ! #selfie #jezelf #boyfriend #foto’s

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder