Gelezen: Slapen met draken

”Als je het over depressie hebt, spreek je vaak in metaforen. Hoe moet je een ander uitleggen hoe je je voelt? Daarom heb ik voor draken gekozen om mijn depressie uit te beelden”, aldus Debby Gliori.

prentenboek slapen met draken gliori

Toen ik zag dat dit boek door Debi Gliori was gemaakt, was dat best een omschakeling, ik kende haar namelijk vooral van haar wat lieflijke prentenboeken. Het is natuurlijk een vooroordeel dat mensen die lieflijke prentenboeken maken niet depressief kunnen zijn, dat kan helaas wel.

debi gliori

En daar maakte zij dit prachtige prentenboekje van (klein formaat), dat niet zozeer voor kinderen is maar voor jongeren en volwassenen. Hoewel ik denk dat kinderen die depressief zijn of geweest zijn dit boek ook zullen waarderen.

Het is heel anders dan haar kleurige prentenboeken. Het vertelt het verhaal van haar depressie. Hoe ze zich steeds ellendiger gaat voelen, tot ze helemaal niet meer weet wat ze voelt. De draken hebben haar leven overgenomen. Gliori tekent in zwart wit, en het ziet er dreigend uit.

prentenboek slapen met draken gliori

prentenboek slapen met draken

Tot het zo ondraaglijk wordt dat ze alleen maar weg wil. Weg van die nare draken, die haar zo slecht over zichzelf doen voelen. Ze rent en rent maar heeft het gevoel niet te kunnen ontsnappen.

prentenboek slapen met draken gliori

Maar op dat duin vindt ze een veertje. Een mooi veertje. En ze voelt er iets bij. Dit is het begin van het herstel, en het einde van het boek.

Een donker verhaal met een hoopgevend einde. Ik weet niet of mensen met een depressie er iets aan hebben, maar misschien wel de mensen om hen heen. Want Debi Gliori heeft ons even kunnen laten meeleven in haar nachtmerrie met de draken.

prentenboek slapen met draken gliori

 

Beoordeling: ØØØØO

Slapen met draken – Debi Gliori

Vertaald door Ellen Deckwitz

Spectrum – 2018

In de bibliotheek soms een J-boek (non-fictie voor kinderen vanaf 12 jaar) en soms een boek voor volwassenen

, , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder