Toen ik het boek Survival van Lydia Rood had gelezen, ontdekte ik dat het vrij nieuwe Niemands meisje het vervolg was op Survival. Dat was een leuke ontdekking, aangezien ik behoorlijk benieuwd was hoe het met Liesbeth verder zou gaan.
In Survival leren we Liesbeth kennen, een meisje dat zich overal buiten voelt staan, ze voelt zich niet geliefd, en om daar mee om te gaan snijdt ze zichzelf. Haar thuissituatie is niet ideaal: naast Liesbeth is er de autistische tweeling in het gezin die alle aandacht opslokt, een moeder die moeilijk grenzen stelt en weinig liefde geeft, en een vrijgevochten vader, een egoïstische rokkenjager die zichzelf vooropstelt en zijn vrouw kleineert.
Haar moeder stuurt haar op een survivalkamp, iets wat Liesbeth helemaal niet wil, want hoe moet ze met al die vreemde mensen omgaan? In het kamp komt ze zichzelf behoorlijk tegen, maar ontdekt ze ook iets over haar moeder waardoor ze iets meer begrip voor haar krijgt.
Het is een heftig boek, eigenlijk ziet het er behoorlijk uitzichtloos uit. Wie zou er niet beschadigd opgroeien in zo’n problematisch gezin? Dat het toch niet helemaal uitzichtloos is, komt door Liesbeth, die na blijft denken en probeert haar situatie te doorgronden. Hoe moet ze met haar ouders omgaan? Hoe komt zij aan bod naast de tweeling? Hoe ga je met pijn om? Het feit dat Liesbeth aan het eind van het boek weet waarom haar moeder is zoals ze is geeft wat verlichting. Daarom was ik ook erg benieuwd naar hoe het verder zou gaan met Liesbeth.
Dat kon ik lezen in Niemands meisje. Het is een paar jaar later en het gaat helaas niet goed met Liesbeth. Ze is opgenomen in een kliniek. Het boek bestaat uit verslagen van gesprekken met de psycholoog, en groepsgesprekken. Liesbeth heeft nog steeds moeite zich te handhaven in groepen, ze weet niet hoe ze grenzen moet stellen, voelt zich ongezien en ongeliefd. Pas aan het eind van het boek komen we erachter wat de reden is dat Liesbeth is opgenomen. En eigenlijk wil je dan dat het boek dóórgaat. Zou er ook nog een deel drie komen?
Ook dit verhaal was aangrijpend, je voelt zo goed de eenzaamheid van Liesbeth. Hoe vindt ze aansluiting bij andere mensen? Hoe gaat ze om met haar rol in het gezin? Ze wil graag geliefd zijn, maar als je dat niet gewend bent, is dat ook heel erg eng. Kun je anderen wel vertrouwen? En eigenlijk krijg je daar door het verhaal heen een hard hoofd in. De gesprekken in de groep en met de psycholoog zijn niet erg hoopgevend. Een van de schrijnendste stukken uit het boek is voor mij het eind. We weten eindelijk wat er is gebeurd, Liesbeth heeft dit gedeeld met de therapeut. En dan zegt de therapeut dit: “Het spijt me heel erg, maar we zijn al uitgelopen. Er zit al een andere cliënt op me te wachten.”
Dit boek is genomineerd voor de Gouden Lijst 2018.
ØØØØO
Survival – Lydia Rood
Leopold – 2015
In de bibliotheek een C-boek (voor kinderen van 12-15 jaar)
ØØØØO
Niemands meisje – Lydia Rood
Leopold – 2017
In de bibliotheek een D-boek (voor jongeren vanaf 15 jaar)
Nog geen reacties.