Gelezen: Thirteen reasons why

Onder de naam Made in the USA gaf (geeft?) Lemniscaat oorspronkelijk Amerikaanse jongerenromans uit. Dit sprak mij aan en ik las een aantal van deze boeken, allen met Engelse titels.

Laatst kwam ik er weer eentje tegen. Ik vond de titel zo bekend klinken, en dat klopte, want het boek bleek verfilmd te zijn. Thirteen reasons why van Jay Asher. Er was een serie van gemaakt die op Netflix te zien is. Mijn beide dochters bleken de serie gezien te hebben (maar het boek niet gelezen haha).

boek 13 reasons why

Me proberend af te schermen voor spoilers ben ik het boek gauw gaan lezen. Nou ja spoilers: aan het begin van het verhaal weet je al hoe het afloopt. Het gaat over een meisje dat zelfmoord heeft gepleegd, en 7 cassettebandjes achterlaat voor 13 mensen die schuld hebben aan haar dood. Elke kant van een bandje staat een persoon centraal en de manier waarop die heeft bijgedragen aan de onontkoombaarheid van haar daad.

We volgen het verhaal op twee manieren. Via de cassettebandjes die Hannah inspreekt, en via Clay, een van de mensen die de bandjes heeft gekregen. De tekst van Hannah is in het blauw geschreven, en de tekst van Clay in het zwart, en ze wisselen elkaar af.

Op deze manier vorm je de reconstructie van de gebeurtenissen die tot haar dood hebben geleid.

Het boek is knap geschreven, want hoe kan het dat je alsmaar wil doorlezen terwijl je al weet hoe het gaat aflopen? En je weet ook dat het niet goed gaat aflopen. Het kan twee redenen hebben: je wil dat het misschien toch anders afloopt (is Hannah wel echt dood?), en je wil weten wat iemand zover kan drijven dat zij zich van het leven berooft. Een deel van de verklaring zal liggen in de puzzel die met elk hoofdstuk completer wordt.

Dat is weer een lovende recensie denk je nu. Maar.

Ik heb me ook het hele boek zitten ergeren. Waar kwam dat door? Waar ik dacht dat ik te maken had met een realistische roman, vond ik het steeds meer de kant op gaan van een onwaarschijnlijke thriller.

De actie van Hannah met de cassettebandjes komt over als een weldoordachte wraakactie. Ook heeft zij op deze bandjes haarfijn geanalyseerd wat haar drijft tot haar daad. Het kan er bij mij maar niet in dat een radeloze jongere die geen andere uitweg meer ziet dan zelfmoord plegen, zo’n actie plant, inclusief zorgen voor iemand die in de gaten moet houden of iedereen de bandjes afluistert en naar de volgende ”schuldige” verstuurt. Als je dit kan, is het dan reëel dat je zelfmoord pleegt? Was er geen andere uitweg mogelijk?

Ik ben nu wel benieuwd naar de serie. Zou die veel anders zijn dan het boek? Ik zag net dat er een tweede serie komt. Hoe kan dat met zo’n afgerond verhaal? Nou ja, ik ga kijken. (maar eerst het nieuwe seizoen van Orange is the new black kijken ;-))

serie 13 reasons why

Beoordeling: ØØOOO

Thirteen reasons why – Jay Asher

Vertaling – Lydia Meeder

Lemniscaat – 2010

In de bibliotheek een D-boek (voor jongeren van 15+)

, , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder