Gelezen: Twee boeken over meisjes

Even de titel uitleggen. Natuurlijk zijn er veel boeken die over meisjes gaan, en meestal is dat ook niet het belangrijkste element. Maar in dit geval zijn het boeken die je minder politiek correct meidenboeken genoemd zou hebben: boeken over meisjes(dingen) voor meisjes. Maar aangezien het onderscheid tussen meisjes en jongens, en alles wat daarbij hoort steeds vager wordt, én omdat ik zelf niet zo hou van de term jongens- of meisjesboeken, heb ik dit gebruikt als titel.

Ik kreeg ongeveer tegelijk deze twee lichtroze/pastelkleurige boeken over meisjes opgestuurd, en alleen daarom bespreek ik ze vandaag tegelijk. Het is dan ook wel leuk om de overeenkomsten en verschillen te bespreken. Het gaat over Daisy in love van Jette Schröder en Het extreem gênante leven van Lottie van Katie Kirby.

Beide boeken bevatten de nodige humor. Wel een beetje wat ik noem ”Tina-humor” (het meisjesblad), waarin heel veel gaat over blunders, en over hoe onhandig of ongemakkelijk de meiden zijn in het dagelijks leven. Vriendschap, verliefdheid en school spelen in beide boeken een grote rol.

Ook de kaften hebben veel gemeen, er staan op allebei de kaften ”kleine dingetjes” zoals nagellak, hartjes, fotootjes, milkshakes, bh’s en hamsters. De boodschap die de boeken willen geven komt ook overeen: beiden willen graag uitdragen dat je goed bent zoals je bent.

Verschillen zijn er ook, zo is (grappig genoeg) Daisy in love oorspronkelijk Nederlands en Het extreem gênante leven van Lottie vertaald uit het Engels. En dit laatste boek heeft illustraties en is opgezet als een dagboek (met lijstjes, whats app-gesprekjes, grappige tekeningen). Hiermee schurkt het wat aan tegen de enorm populaire graphic novel-reeksen zoals de Het leven van een loser-reeks en de Dagboek van een muts-serie.

boek Daisy in love Jette Schroder

Daisy in love van Jette Schröder is het eerste deel van een serie, BFF. Het gaat over Daisy, die in de tweede klas van de middelbare school zit. Dat jaar begint al goed, met de komst van een nieuwe buurjongen. Hun eerste kennismaking verloopt namelijk niet zo soepel, want hij ”betrapt” haar als ze op haar balkonnetje bezig is met haar beautyritueel (blunder!), en hij vindt Daisy er zo komisch uitzien dat hij een foto van haar maakt. Dat zou nog tot daar aan toe zijn, als hij niet óók nog bij Daisy op school zou zitten. Waar hij natuurlijk meteen ingepalmd wordt door het populaire groepje onder leiding van de verwaande Juliette.

Daisy is niet tevreden met haar leventje, en zou graag wat meer willen beleven. Was ze maar zoals haar nichtje, die is zomaar fotomodel geworden! Dan verklapt haar nichtje dat ze een beetje hulp heeft gekregen via een horoscoop-app, Astro-Lynn. Dat gaat Daisy ook proberen, maar of dat nou een groot succes is…

Gaat Astro-Lynn haar bijvoorbeeld helpen bij het winnen van de talentenwedstrijd op school, waar – natuurlijk – Juliette ook aan meedoet? En hoe gaat dat verder met die toch wel leuke buurjongen?

Kortom, genoeg ingrediënten voor een lekker luchtig verhaal over vriendschap, verliefdheid en jezelf worden.

ØØØOO

Daisy in love – Jette Schröder

Harper Collins – 2021

In de bibliotheek een B-boek (fictie voor kinderen van 9 tot 12 jaar)

Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar.

boek Het extreem genante leven van Lottie Katie Kirby

Het extreem gênante leven van Lottie van Kate Kirby gaat over Lottie die na de vakantie naar de middelbare school gaat. He-le-maal alleen, want haar beste vriendin is verhuisd. Lottie wil de vakantie gebruiken om zichzelf klaar te stomen voor deze grote uitdaging: de nieuwe Lottie gaat het helemaal maken op de middelbare school.

Helaas werken de omstandigheden niet echt mee: een lastig klein broertje, een zwangere moeder, miscommunicatie met haar beste vriendin en gedoe met nieuwe vriendinnen. En… hoe word je eigenlijk supercool, als je jezelf meer een aardappel voelt?

Het verhaal is in dagboekvorm geschreven, met afwisselend korte en langere stukken tekst, lijstjes, gesprekjes en een heleboel pentekeningen. Humoristisch geschreven, echt een boek om een goed humeur van te krijgen.

ØØØØO

Het extreem gênante leven van Lottie – Kate Kirby

Vertaald door Sofia Engelsman

Gottmer – 2021

In de bibliotheek een B-boek (fictie voor kinderen van 9 tot 12 jaar)

Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar.

, , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder