Gelezen in de vakantie: Al die buitenbeentjes

Deze vakantie heb ik weer lekker veel gelezen. Het thema bleek achteraf: kinderen en jongeren die anders zijn. Buitenbeentjes, uit vrije wil of niet. En hoe zij zich staande houden in de het gewoel van het leven op school en in het gezin. Hier een overzichtje.

vakantieweek 1

Mij niet gezien – Meg Rosoff  ØØØØO

“In Mij niet gezien gaat het over de 12-jarige Mila. Als geen ander voelt ze mensen feilloos aan en kan ze situaties goed inschatten. Wanneer een goede vriend van haar vader vermist wordt, denkt ze te kunnen helpen door naar aanwijzingen te zoeken. Maar wanneer hij onvindbaar blijft, begint ze hevig aan zichzelf te twijfelen. Heeft ze iets belangrijks over het hoofd gezien?”

Het was een mooi verhaal, over de bijzondere Mila. Dit was het eerste boek dat ik las en ik was nog niet helemaal in de vakantie-modus. Misschien nog een keer lezen met meer aandacht. Minpuntje was dat ik sterk afgeleid werd door het omslag dat ik niet mooi vond. Bij nadere inspectie ontdekte ik pas dat het het uitzicht is vanuit een auto op lichtreclame langs de weg (denk ik).

Zwijgen is goudvis – Annabel Pitcher ØØØØO

“Zwijgen is goudvis is het meeslepende en hartverscheurende verhaal over een meisje dat niets liever wil dan haar plek in de wereld vinden. Wanneer ze een blog van haar vader onder ogen krijgt, staat haar wereld op z’n kop. Dat iedereen liegt en de wereld voor de gek houdt, is erg. Maar nog erger is de waarheid. Alle 617 woorden in de blog raken haar recht in het hart. En ze zijn stuk voor stuk waar…”

Het was boffen dat er rond de vakantie boeken verschenen van mijn favoriete schrijfsters. Zwijgen is goudvis kreeg van mij al bonuspunten voor de titel. Wat een mooi verhaal over Tess, die zo anders is dan haar vader. En ook op school vindt ze geen aansluiting. Ze probeert zich altijd aan te passen maar moet ze blijven doorgaan met zich anders voordoen dan ze is? Tess komt in opstand en zwijgt. Haar enige medestander lijkt een plastic zaklampje in de vorm van een goudvis te zijn. Wat is ze eenzaam…

In het spoor van de eclips – Bronagh Curran ØØØOO

”Het leven zit de 15-jarige Nat Dobbs niet echt mee. Hij stottert, is mager en bepaald geen sociaal genie. Hij doet wel zijn best om goed in de groep te passen, maar de laatste keer dat hij dat probeerde, eindigde hij met zijn onderbroek op zijn enkels – op de lokale televisie.
De schaamte na dit incident is zo groot dat Nats ouders besluiten naar een ander dorp te verhuizen. Daar leert Nat Milo Quincy kennen. Milo, een 65-jarige kluizenaar met ALS, luistert tenminste naar hem. Als Milo Nat vertelt dat hij heel graag de totale zonsverduistering in Kentucky zou willen zien – de eerste in de VS in 35 jaar – besluit Nat dat hij mee wil gaan. Tot Nats grote vreugde stemt dorpsbeauty Celeste ermee in om hun chauffeur te zijn. De roadtrip wordt een onverwacht succes en de drie groeien steeds dichter naar elkaar toe. Maar een tragisch ongeval wacht hen in de duisternis.”

Dit boek las erg prettig, ik werd meteen meegenomen in het verhaal. Maar dat verhaal deed me wel erg sterk aan andere verhalen denken: aan Het grote misschien van John Green (slome jongen met stoer meisje) en vooral aan Het universum tegen Alex Woods van Gavin Extence (onaangepaste jongen gaat met oude man op reis), een boek dat wat mij betreft veel te weinig aandacht heeft gekregen, wat vond ik dat een mooi verhaal.

vakantieweek 2

Van deze vier boeken is alleen Hallo, tot ziens en alles daartussen van Jennifer E. Smith een Young Adult boek.

Hallo, tot ziens en alles daartussen – Jennifer E. Smith ØØOOO

”Tijdens hun laatste nacht samen moeten Clare en Aidan een onmogelijke keuze maken. Clare maakt áltijd lijstjes. En vanavond komt het erop aan: de laatste avond met Aidan voordat ze op kamers gaan, ver weg van elkaar. De grote vraag is: kunnen ze er maar beter een punt achter zetten, of kiezen ze voor een lange-afstandsrelatie? Om dat uit te vogelen heeft Clare een lijstje gemaakt die hen langs alle bijzondere plekken moet brengen van hun tijd samen. Wordt het een tot ziens voor altijd of alleen voor nu?”

Ik las eerdere boeken van Jennifer Smith en ik verwachtte weer een prettig te lezen verhaal over de liefde. Maar helaas kreeg ik behoorlijk de kriebels van dit boek. Het duurde maar en duurde maar. Ik ben zelfs achterin gaan kijken hoe het nou afliep. Er schijnt een film van gemaakt te worden, dat zie ik dan wel weer voor me. Een soort film als The Breakfastclub (uit mijn puberteit).

Een opmerking: mijn dochter van 16 vond het wel een mooi en ontroerend boek.

vakantieweek 3

De laatste drie: ook de mooiste drie!

Eilanddagen – Gideon Samson ØØØØO

”Ze kunnen je hand pakken
en ze kunnen met je dansen,
ze kunnen je op het eiland laten blijven
en met je naar de sterren kijken,
maar aan het eind van het liedje
komt het er wel gewoon op neer
dat zij verkering hebben
(of hoe je dat ook noemt).
En jij dus niet.
Zo zit het toch?”

Een verhaal dat zich afspeelt in de vakantie in Griekenland, prima om te lezen als je net terug bent uit Italië in het koude Nederland. Het gaat over vriendschap en liefde. Over twee jongens en een meisje, en alleen met zijn drieën is het perfect. Het boek is geschreven in de tweede persoon, en dat is even wennen. Hoofdpersoon is Jakob die, goed in het onzichtbaar zijn, in deze vakantie helemaal uit zijn schulp kruipt door de liefde.

Lynn 3.0 – Anke Kranendonk ØØØØØ

”Lynn heeft vakantie – maar het is allesbehalve de zomervakantie waar ze op had gehoopt. Hun huis wordt verbouwd, dus de familie blijft thuis. En haar Grote Liefde, Joeri, is mijlenver weg, ergens waar hij geen bereik heeft met zijn mobiele telefoon.
Wanneer de grote schuifpui die in het huis geplaatst moet worden uit de kraan valt, vluchten Lynn en haar moeder naar een bejaardencamping. Lynn verveelt zich dood. Daar komt verandering in als ze Fenna op straat ziet lopen. Wat doet zij buiten hun dorp? Waarom mag Lynn van haar moeder niet meer met Fenna omgaan? En waarom blijft het zo stil van Joeri’s kant?
Lynn 3.0 is het derde boek over Lynn, maar is ook prima los te lezen.”

Ik las de eerdere delen over Lynn al met plezier. En dit boek vind ik tot nu toe het beste. Niet alleen het verhaal is goed, en Lynn steeds levensechter, maar het boek staat ook vol mooie zinnen en geestige beschouwingen.

Een paar voorbeelden:

”In de verte staat een hert, een joekel van een beest. Of is het een boom met takken die op een gewei lijken. Als je lang in de natuur bent, gaat alles op wilde beesten lijken.”

”En dat je van alles doet om dat hart rustig te krijgen: naar buiten gaan, een stukje fietsen, en als niemand je ziet de fiets in het gras leggen en op en neer gaan springen. Dan naar huis gaan, je vader die de achtergevel aan het schilderen is vraagt wat je toch steeds aan het doen bent. En jij zegt: ‘Niks.”’

”Dan denk ik dat ik naar haar toe zou zijn gefietst en haar ogen uit haar hoofd zou hebben gekrabd. Of net zolang lelijk tegen haar had gedaan dat ze zo ellendig werd dat ze niet meer ging eten, verhongerde en als een geraamte aan de rand van het dorp langzaam zou wegkwijnen. Zoiets verschrikkelijks.” 

Dit maakte dat ik voortdurend zat te glimlachen bij het lezen van dit boek. Ik vind Lynn leuker en leuker!

Suzy en de kwallen – Ali Benjamin ØØØØØ

”Nadat haar voormalige beste vriendin verdrinkt, is Suzy Swanson ervan overtuigd dat dit komt door een zeldzame kwallenbeet. Dingen gebeuren immers heus niet zomaar. Teruggetrokken in haar eigen stille wereld, ontwikkelt ze een plan om haar theorie te bewijzen, zelfs als het betekent dat niemand haar gelooft en ze de wereld over moet reizen in haar eentje.”

Ook Suzy is een buitenbeentje, en na de dood van haar vriendin, die eigenlijk niet echt haar vriendin meer was, voelt ze zich helemaal alleen. Bovendien voelt ze zich schuldig om iets wat er tussen hen is voorgevallen. Ze is niet sociaal, en houdt zich met moeite staande op school. Ze houdt niet van kletspraatjes, en op een dag lijkt het gewoon makkelijker om niets meer te zeggen. Dit was zwijgend meisje nummer twee in mijn vakantie-literatuur! Suzy is wel op zoek naar een uitweg, alleen is het de vraag of ze de juiste keuze maakt.

Ik vond het een prachtig boek, las het in een ruk uit. En heb heel wat traantjes gelaten…

 

, , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder