Gelezen: Vergelding

Je hebt van die typische thriller-titels, en Vergelding is er daar een van. Beetje saai, maar je weet waar je aan toe bent.  Ik las Vergelding van Tim Bowler. De originele titel is Buried thunder, dat is toch wat origineler. Waarom daar niet voor gekozen? Of klinkt dat niet in het Nederlands?

Het boek moest in een ruk uit. Ik moest weten wat er achter zat voor ik naar bed kon, want eigenlijk hou ik helemaal niet van spookachtige verhalen. (oftewel ik ben er te bang voor haha)

vergelding tim bowler

Maya (14) is pas verhuisd met haar ouders en broer naar een dorpje waar ze een oud hotel hebben overgenomen. Tijdens een wandeling in het nabijgelegen bos ontdekt ze drie lijken. Deze lijken worden niet gevonden en dat is niet zo gek, want een van de lijken is een politie-agente die Maya later (levend!) tegenkomt en de ander is de assistent van de boswachter (ook springlevend). Behoorlijk verwarrend voor Maya dus.

Het wordt nog enger. ’s Nachts in haar kamer hoort Maya rare geluiden (voetstappen en gekrabbel aan de deur) en ze heeft het gevoel dat er iemand in het huis aanwezig is die ze niet ziet. Bovendien wordt Maya steeds meegelokt naar het bos door een vos. Ze moet de vos volgen, ze kan hem niet weerstaan.

En dan blijkt dat wat Maya heeft gezien, nog te gebeuren staat. Kan Maya dit tegenhouden?

Zoals bij dit soort verhalen hoort, wordt alles achteraf verklaard, en kun je opgelucht ademhalen. Maar…na de ontknoping bleef ik toch wel met een paar vragen zitten. De gebeurtenissen worden allemaal verklaard, maar niet het psychologische aspect van deze psychologische thriller. Hoe kan het dat Maya de lijken al een week eerder heeft gezien? Wat betekenen de vos en de uil? Waarom wordt Maya meegelokt door de vos en kan ze hem niet weerstaan?

Na alle aanprijzingen van de schrijver op het omslag (meest gelauwerde YA-schrijver, Carnegie-Medal winnaar) had ik toch wel iets meer verwacht.

Jammer vond ik ook de vertaling naar het Nederlands van plaatsnamen en namen (De Lijsterbes ipv The Rowan Tree Inn). Het is juist een typisch Engels verhaal, met een stokoud hotel in een dorpje aan een bos. Dat mag je best zo laten voor de sfeer.

Kortom: een spannend verhaal dat uit moet. En meer niet.

Beoordeling: ØØOOO

Vergelding – Tim Bowler

Vertaling: Marce Noordenbos

De Fontein – 2013

In de bibliotheek een C-boek (C=voor 12-15 jaar)

 

, , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder