Gelezen: Vijftien

Met Vijftien schreef Marlies Slegers haar tweede boek over de gevaren van social media. Onder mijn huid was het eerste boek en ging over sexting. Het nieuwe boek gaat over grooming. Grooming houdt in dat een volwassene via internet in contact komt met kinderen, zich voordoet als een leeftijdgenoot en kwade bedoelingen heeft.

boek vijftien marlies slegers

Het boek begint al meteen met een opsporingsbericht, er is een meisje vermist. Daarna leren we dit meisje kennen. Elena is vijftien en woont samen met haar moeder, zus en de nieuwe vriend van haar moeder. Haar vader is twee jaar geleden overleden. Haar moeder en diens nieuwe vriend maken regelmatig ruzie, en gecombineerd met het gemis van haar vader voelt Elena zich niet heel erg goed.

Dan krijgt ze op Facebook een vriendschapsverzoek van een jongen die ze niet kent, Tim. Volgens hem hebben ze elkaar ontmoet op een festival, dus Elena accepteert zijn vriendschapsverzoek. Ze chatten veel en langzaam wordt Elena verliefd op hem.

Ondertussen kijkt de lezer mee naar Tim, die helemaal geen Tim is, en zelfs geen jongen, maar een veertiger. Deze man, uiterlijk een gewone vader en architect, is doelbewust uit op het lokken van jonge meisjes. Hij gaat geraffineerd te werk: hij gebruikt nep-accounts met foto’s van iemand anders, hij weet heel goed hoe hij het vertrouwen van Elena moet winnen, hij heeft een aparte telefoon hiervoor en de foto’s die hij van Elena maakt bewaart hij in een map op zijn laptop die zeer goed verborgen is.

Kortom: je weet wat het doel van ”Tim” is, en je ziet hoe Elena er met open ogen in loopt. Ze hebben een erotische chatsessie en daarmee heeft Tim chantage-materiaal in handen. Hij kan Elena nu dwingen om te doen wat hij wil. Tel daar bij op dat hij ook weet waar ze woont, haar zusje en hond bedreigt en Elena kan geen kant meer op.

Dit was al gruwelijk genoeg geweest. Maar Tim heeft wel hele donkere plannen. Hij ontvoert Elena namelijk naar zijn vakantiehuis in Frankrijk, iets wat hij al eerder heeft gedaan met een ander meisje.

Wat vond ik?

Ik heb dit boek bijna in een ruk uitgelezen. Het is spannend en prettig geschreven, vanuit verschillende perspectieven. Toch geef ik het maar 2 sterren. Hoe kan dat?

Het verhaal is voorspelbaar. Iedereen gedraagt zich volgens de regels van de ideale grooming: Elena is kwetsbaar omdat ze haar vader heeft verloren, en het even niet zo goed kan vinden met haar moeder.  Tim is sluw, hij weet precies wat hij moet zeggen en doen om Elena in te palmen.

Het verhaal is over the top. Ik denk dat het al erg genoeg zou zijn geweest als Elena niet ontvoerd was maar dicht bij huis slachtoffer was geworden van deze man. De ontvoering geeft het verhaal iets ongeloofwaardigs, terwijl de gevaren van grooming reëel zijn.

Het verhaal is onevenwichtig. Het langste stuk van het boek gaat over hoe Tim Elena inpakt, en hoe zij langzaam in zijn web terechtkomt. De ontvoering en de afloop daarvan nemen een veel korter gedeelte in.

bordje spoiler alert

Hoe kan het dat iemand die zo geraffineerd te werk gaat, wanneer hij op nep-zakenreis gaat (hij gaat immers naar het vakantiehuis in Frankrijk) zijn laptop met al zijn geheimen thuis laat? Dit vond ik echt een misser. Want er wordt geen reden voor gegeven in het verhaal, de laptop is gewoon thuis. Ligt klaar om gehackt te worden…

Het is wel erg gruwelijk wat Tim zijn zoon aandoet (ik geef niet meer spoilers weg), deze man is een psychopaat.

Het boek is waarschijnlijk serieus bedoeld als waarschuwing tegen grooming en alle andere ellende van internet. Maar het is zo naar allemaal dat het me doet denken aan het boek Piet de Smeerpoets, oorspronkelijk uit 1845, waarin bijvoorbeeld wordt gewaarschuwd voor wat er gebeurt als je op je duim zuigt… (je duimen worden eraf geknipt!) Het is te erg!

 

Beoordeling: ØØOOO

Vijftien – Marlies Slegers

Luitingh-Sijthoff – 2016

in de bibliotheek een C-boek (voor kinderen vanaf 12 jaar)

 

, , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder