Gelezen: Vliegen als een bij

Een boek dat geheel in de je-vorm is geschreven kom je 😉 niet zo vaak tegen. En helemaal niet zo’n bijzonder boek als dit.

kinderboek Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

Illustraties: Stefan Yamá Ca

De hoofdpersoon kennen we als je. We weten wel dat het een jongen is, en dat hij het niet makkelijk heeft. Maar daar komen we pas langzaam achter. Want het boek begint ermee dat je in een bij bent veranderd. Je wordt wakker en bent een bij geworden. Het hoofdstuk heet Level 1, dus we kunnen er vanuit gaan dat het hier om een game gaat. Dat blijkt ook zo te zijn. Het is een spannende game, de bij redt het maar net tot het volgende level.

Hoofdstuk twee is Level 2, en daar is de jongen weer gewoon een jongen. Maar de uitdagingen in de game, oftewel zijn dagelijks leven, zijn er niet minder om. Zijn ouders, werkloos en drankzuchtig, bekommeren zich niet om hem, zijn altijd boos en zorgen niet voor eten of kleren. Op school is het al evenmin een pretje.

Je gaat begrijpen dat deze jongen zijn toevlucht zoekt in fantasie. Om en om leeft hij een hoofdstuk als bij en een hoofdstuk als jongen.

Ikzelf, een ervaren lezer, had geen idee waar het verhaal naartoe ging. Zeer onvoorspelbaar. Maar dat is het leven van de hoofdpersoon ook.

Het is een pittig boek, waar je eigenlijk niet vrolijk van wordt. Of het einde dan wel hoopvol is, kan ik eigenlijk niet zeggen. Zoals met alles in dit boek was ook dat een beetje ongrijpbaar. Ik zou zeggen: ga de uitdaging aan en kijk tot welk level je komt.

ØØØØO

Vliegen als een bij – Roland Schimmelpfennig

Illustraties: Stefan Yamá Cab

Ploegsma – 2023

In de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9 – 12 jaar). Kan ook ouder wat mij betreft.

Verkrijgbaar in je lokale boekhandel, de kinderboekwinkels, of via webwinkels zoals:

Kinderboekwinkel Utrecht

Kinderboekwinkel Haarlem

Of via:

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder