Gelezen: Vogels op reis

Dit is de tijd van de trekvogels. Een beetje melancholiek word ik altijd als ik ganzen in de lucht hoor en ze zie vliegen in V-formatie.

Er is een heel mooi informatief boek gemaakt over dit bijzondere fenomeen: Vogels op reis van Fleur Daugey en Sandrine Thommen .

boek vogels op reis

Omdat het zo geheimzinnig is dat vogels op bepaalde momenten ineens verdwijnen, werden er vroeger de vreemdste verklaringen voor bedacht, vertelt de schrijfster van dit boek. Zo zou volgens Aristoteles het roodborstje in de zomer in een roodstaart veranderen. Andere vogels, zoals de zwaluw, hielden volgens hem een winterslaap. Anderen gingen nog veel verder: zo zouden zwaluwen samengebald op de bodem van meren de winter doorbrengen…

boek vogels op reis

Tegenwoordig weten we dat dit natuurlijk niet waar is, en dat de vogels op een gegeven moment wegtrekken naar warmere oorden. En ook weer terugkomen. Maar: dat ”gegeven moment”: hoe bepalen de vogels dat? Hoe weten ze waar ze heen moeten, en via welke weg? Hoe bereiden ze zich voor? Eten ze onderweg en waar slapen ze? Hoe lang doen ze erover en waarom reizen ze in groepen?

boek vogels op reis

Dit boek geeft antwoord op al deze vragen. Duidelijk geschreven en met prachtige illustraties. En ook al wordt er antwoord gegeven op heel veel vragen: het blijft een beetje een mysterie, die vogeltrek. En dat is ook wel mooi, toch?

Beoordeling: ØØØØO

Vogels op reis – Fleur Daugey en Sandrine Thommen

Vertaling: Nannie Nieland Weits

Fontaine Uitgevers – 2017

Voor kinderen vanaf 8 jaar

Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar

 

, , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder