Gelezen: Mijn vriend Crenshaw

Crenshaw is een kat. Geen gewone kat, nee, Crenshaw is heel erg groot, loopt op twee poten en kan praten.

Crenshaw is de vriend van Jackson, en hij is niet echt. En dat terwijl Jackson juist erg veel van feiten houdt, vooral als het om dieren gaat.

Crenshaw is een kat met rare eigenschappen, zo houdt hij erg van paarse jellybeans. Dat kan omdat denkbeeldige vriendjes altijd eigenschappen hebben van degene die ze heeft bedacht.

boek mijn vriend crenshaw applegate

Jackson is tien jaar, en zijn ouders hebben het moeilijk. Zijn vader heeft de ziekte MS, en het gezin heeft weinig geld. Eigenlijk zijn de ouders van Jackson muzikanten, maar daar kunnen ze niet van rondkomen. Ze sprokkelen geld bij elkaar met allerlei baantjes, maar soms is dat niet genoeg. Zoals drie jaar geleden, toen ze hun huis uit moesten. Toen leefden Jackson, zijn jongere zusje en zijn ouders maanden in hun auto. Dat was een moeilijke en onzekere tijd voor Jackson, en dat was ook de eerste keer dat Crenshaw opdook.

Inmiddels heeft het gezin weer een huis, maar het gaat heel slecht en er moeten spullen worden verkocht om nog rond te komen. Er zijn zorgen, maar de ouders willen dat niet delen met Jackson. En daar kan Jackson niet tegen. Hij wil weten waar hij aan toe is, hij wil feiten!

Ook nu komt Crenshaw weer tevoorschijn om Jackson te steunen. Eerst verzet Jackson zich tegen zijn denkbeeldige vriend, hij weet namelijk wel dat de kat niet echt is, en hij wil hem weg hebben. Jackson vindt zichzelf te oud voor een denkbeeldige vriend. Uiteindelijk komt hij er achter dat hij niet de enige is met zo’n vriend. Denkbeeldige vrienden staan namelijk altijd klaar om hun vrienden te steunen, ze wachten rustig af tot ze weer nodig zijn en dan zijn ze er.

Oef, dit was een brok-in-je-keel-boek… Ouders die denken dat ze het beste doen en daar juist hun kind onzeker en bang mee maken, een jongetje dat heel sterk is maar toch echt iemand nodig heeft op te leunen… Wat een geluk dat er denkbeeldige vrienden zijn!

Mooi is ook dat het hele boek door Crenshaw verschijnt op de bladzijdes, net zoals hij steeds opduikt in het leven van Jackson. En wat is het goed geschreven (en vertaald), grappig maar ook aangrijpend: heel bijzonder!

Beoordeling: ØØØØØ

Mijn vriend Crenshaw – Katherine Applegate

Vertaling: Annelies Jorna

Illustraties: Erwin Madrid

Querido – 2017

In de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9 tot 12 jaar)

 

, , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder