Gelezen: Winterhuis Hotel

Het is op het nippertje: de lente komt er al aan en ik heb net dit enorm winterse boek uit. Maar… het is nog wintersport-seizoen, dus dan kan je dit boek ook nog lezen. Het gaat ten slotte over een hotel in winterse omgeving.

boek winterhuis hotel guterson

Zoals misschien meer mensen viel ik meteen op het uiterlijk van dit boek. Op het omslag staat een hotel, en uit het stofomslag zijn de ramen uitgesneden en zo kun je de personages zien die een rol spelen in dit boek.

Winterhuis hotel van Ben Guterson gaat over Elizabeth, die na de dood van haar ouders bij haar oom en tante woont. En daar heeft ze het niet goed. Haar oom en tante zorgen met grote tegenzin voor haar, en Elizabeth leidt een teruggetrokken leven in haar kamertje, met haar boeken.

Tot ze op de eerste dag van de kerstvakantie thuis komt van school en het huis leeg is. Er is een briefje waarin staat dat ze de vakantie kan doorbrengen in het Winterhuis hotel. Daar gaat ze in haar eentje naar toe, en tot haar grote verrassing is dat hotel fantastisch. Er wordt goed voor haar gezorgd, ze maakt een vriend, er is een gigantische bibliotheek, wat wil je nog meer?

Toch is er ook iets geheimzinnigs aan de hand met het hotel. Zo zijn er een paar gasten die niet veel goeds in de zin hebben en wel achter Elizabeth aan te lijken zitten. De geschiedenis van het hotel kent duistere kantjes, en Elizabeth wordt er door aangetrokken. Zo heeft ze een geheimzinnig boek gevonden in de bibliotheek, dat haar misschien kan helpen om de raadsels uit het verleden op te lossen. En kan de hotel-eigenaar nou toveren?

Elizabeth ontdekt dat ze zelf ook magische krachten heeft, keer op keer komt ”het gevoel” opzetten, en dan doet ze onverwachte dingen, zoals boeken laten zweven.

Kortom dit is een gezellig boek voor bij de kachel, al kan je het ook best in de zomer lezen :-). Soms dringen zich herinneringen uit andere boeken op, zoals het doen zweven van dingen (Matilda) en de vreselijke oom en tante (Harry Potter), een bijzondere snoepjeskeuken waar zoetekauwtjes worden gemaakt (Sjakie en de chocoladefabriek).

Er is veel aandacht voor de taal, Elizabeth en Freddy houden erg van taalspelletjes, ze maken bijvoorbeeld automatisch anagrammen en houden van woordladders. (het ”woordladderen” werkt erg aanstekelijk!) Ook is er een lettercode te kraken in het verhaal. En elk hoofdstuk begint met een zin waarin van één woord een woordladder wordt gemaakt. Complimenten voor de vertaler, dat is Imme Dros.

Het boek is geïllustreerd, maar de grijzige tekeningen spreken mij niet zo aan. Ze zijn een beetje in tegenspraak met de warme illustratie op het omslag.

boek winterhuis hotel guterson

 

Dit is een fijn boek voor wie houdt van verhalen met een beetje magie en spanning. En taalpuzzelliefhebbers kunnen lekker zelf aan de slag!

lees

loes

loos

moos

mooi

 

Beoordeling: ØØØOO

Het Winterhuis Hotel – Ben Guterson

Illustraties: Chloe Bristol

Vertaling: Imme Dros

Leopold – 2018

In de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9 tot 12 jaar)

Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar

, ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder