Gelezen: Wit Konijn, Rode Wolf

In 2019 won Wit Konijn, Rode Wolf de prijs voor het beste boek voor jongeren (vertaald). Het boek heeft even op mijn te lezen stapel gelegen, maar toen ik er eenmaal in begon kon ik niet meer stoppen.

boek wit konijn rode wolf tom pollock

Het is best moeilijk om een bespreking over dit boek te schrijven zonder weg te geven hoe het afloopt. De ontknoping is bizar, maar dan weer niet onwaarschijnlijk. Soms komt een plotwending echt zomaar uit de lucht vallen, maar dat was in dit boek niet zo. Je had al zoveel meegemaakt in het verhaal, dat dat er ook nog wel bij kon 😉  .

Het boek gaat over Peter en zijn tweelingzus Anabel. Peter heeft last van angstaanvallen, en zijn zus is zijn steun en toeverlaat. Zonder haar zou hij het op school niet redden (vooral dan op het sociale vlak). Het verhaal begint met de prijsuitreiking voor het wetenschappelijk werk van hun moeder. Dan wordt zij neergestoken, en dit is het begin van een reeks bizarre gebeurtenissen.

Peter is erg geobsedeerd door cijfers en wiskunde, het is zijn manier om greep op het leven te houden. In het boek, dat (onder anderen) over spionage gaat, komen veel cijfers en formules voor. Die heb ik een beetje langs me heen laten gaan (ik ben dus géén cijfermens), maar dat had weinig invloed op mijn begrip van het verhaal.

In sommige spionageverhalen wordt het soms zo ingewikkeld dat het heel moeilijk is om de draad vast te houden, maar dat was in dit geval niet zo. Toch moet je wel je hoofd erbij houden, omdat er gespeeld wordt met waan en werkelijkheid. Eigenlijk ben je op het laatst nergens meer zeker van!

Bepaalde gebeurtenissen in het verhaal zijn erg heftig en de plot is dat zeker ook. Er is flink wat geweld, en niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch. Het verhaal is dus niet voor iedereen geschikt. Maar voor de liefhebbers van pittige psychologische thrillers is dit een aanrader.

Ik ben wel benieuwd naar de motivatie van de jury van de prijs voor het beste boek voor jongeren, want het andere (oorspronkelijk Nederlandstalige) boek dat won, was ook al zo donker. Helaas kon ik behalve het persbericht geen juryrapport vinden.

ØØØØO      

Wit Konijn, Rode Wolf – Tom Pollock

Vertaald door Esther Ottens

Gottmer – 2018

In de bibliotheek een D-boek (voor jongeren vanaf 15 jaar)

Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar

, , , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder