Gelezen: Zeg maar Binny

Hee dat is een oude bekende, dacht ik toen ik een nieuw boek van Hilary Mc Kay tegenkwam. Het is niet heel nieuw, maar toch uit 2016. De vorige boeken die ik (met heel veel plezier) van haar las, las ik wel zo’n twintig jaar geleden.

Dat waren Hond Vrijdag, Maffe tante Mabel en Huize Havermout, allemaal eind jaren ’90 bij Querido uitgegeven.

Zij heeft een schrijfstijl waar ik erg van houd: op een geestige, haast laconieke manier over serieuze zaken schrijven.

Haar nieuwste boek heet Zeg maar Binny, en is dit keer uitgegeven door Clavis.

boek zeg maar binny

Als Binny acht is, sterft haar vader, en alles verandert. Samen met haar moeder, haar grote zus en haar bijzondere broertje van zes verhuizen naar een klein flatje. Maar het ergste vindt Binny dat haar hond Max weg moet. Daar geeft ze haar vreselijke oude tante Violet de schuld van. Drie jaar later, kort na de begrafenis van oma, verandert alles opnieuw: tante Violet gaat plotseling dood en laat Binny een klein huisje aan de kust na. In dat huisje aan zee komt het gezin weer een beetje bij. Alleen Binny wordt geplaagd door een vreselijk schuldgevoel tegenover tante Violet. Maar ze vindt ook een ”beste vijand” en wordt (hopeloos) verliefd op een jongen uit het dorp. En ze heeft nog steeds haar hond Max niet terug…

Het is een liefdevol verhaal, maar niet zoetsappig. De bijzondere acties van het kleine broertje zijn droogkomisch beschreven, zoals de keer dat hij stiekem een kip meeneemt naar huis en dat onverwachte gevolgen heeft…

Ik las dat er nog meer boeken over Binny zijn geschreven, en ik hoop van harte dat die ook vertaald gaan worden. Ik hoop dat meer mensen (kinderen en volwassenen) de boeken van Hilary McKay gaan lezen, want ze zijn goed! Zegt het voort! (en lezen dus)

Ik wil besluiten met een citaat, dat stiekem serieus tussen alle luchtigheid stond: ”Sommige verhalen zijn heel belangrijk. Soms kunnen verhalen je leven redden.”

Beoordeling: ØØØØØ

Zeg maar Binny – Hilary McKay

Vertaling – Margot van Hummel

Clavis– 2016

In de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9-12 jaar)

, , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder