Dit is het vierde vertaalde boek van Susin Nielsen en dat moest ik natuurlijk lezen. De eerdere drie waren allemaal goed, en hoewel het altijd weer afwachten is, was ook dit boek weer een fijn ”Nielsen-boek”.
Wat is een Nielsen-boek? Dat is een boek dat gaat over jongeren die het moeilijk hebben in het leven. Ze zijn anders dan anderen, of hebben iets naars meegemaakt waar ze mee moeten leren omgaan. Ondanks de zware onderwerpen is een Nielsen-boek nooit alleen maar zielig, zwartgallig of uitzichtloos, altijd is er humor en enige relativering. Vriendschap is ook een belangrijk ingrediënt voor een Niielsen-boek. Kijk altijd verder, want mensen kunnen best meevallen.
Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen gaat over Henry, die iets vreselijks heeft meegemaakt, door hemzelf omschreven als HET. Als gevolg van deze gebeurtenis is hij verhuisd, en woont alleen met zijn vader omdat zijn moeder in een psychiatrisch ziekenhuis in hun oude woonplaats is opgenomen. Hij schrijft zijn dagboek op aanraden van zijn therapeut. Henry heeft namelijk last van ”ziedingen” waarbij hij woedend wordt en uiteindelijk als een robot gaat praten, en dan ook nog de vreselijkste dingen zegt.
We lezen mee over zijn nieuwe school, zijn vriendschap met een nerd die hij eerst vreselijk vindt maar later toch gaat waarderen, zijn plan om zijn ouders weer bij elkaar te krijgen, zijn verslaving aan een worstelprogramma op tv, zijn therapeut, zijn nieuwe buren waar hij eerst ook niets van moet hebben, en de reden waarom hij het niet over HET wil hebben. Langzaamaan ontdekken we wat voor tragedie zich heeft afgespeeld, waardoor we de woede en ook het schuldgevoel en verdriet van Henry en zijn gezin gaan begrijpen. Maar er zijn ook de nieuwe mensen om hem heen, die goede vrienden worden, waardoor de situatie draaglijker wordt voor Henry.
Het is een behoorlijk heftig onderwerp, HET heeft te maken met pesten tot de dood erop volgt. Het is geen wonder dat het hele gezin overhoop ligt en dat Henry het zo moeilijk heeft. Naast HET is er ook nog een gebeurtenis (Dat Andere) waar hij niet over kan praten maar waar hij zich vreselijk schuldig over voelt. En toch weet Susin Nielsen het zo te behandelen dat het niet gitzwart en loodzwaar aanvoelt, maar ontroerend en warm.
Leuk detail is dat Henry op dezelfde school terecht komt als Ambrose uit Woordnerd, en dat hij het met dezelfde pestkop aan de stok krijgt.
Beoordeling: ØØØØØ
Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen – Susin Nielsen
Vertaling: Lydia Meeder en Barbara Zuurbier
Lemniscaat – 2018
In de bibliotheek een C-boek (voor jongeren van 12 tot 15 jaar)
Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar
Nog geen reacties.