Hoe overleef ik zonder de illustraties van Annet Schaap

De serie Hoe Overleef Ik van Francine Oomen loopt een beetje gelijk op met mijn werk in de bibliotheek. Rond de tijd dat ik daar ging werken verschenen de eerste delen. Francine Oomen was de eerste schrijfster die ik als jeugdbibliothecaris ontving, en de serie was toen nog niet zo populair.

Verder heb ik op een Tinadag enorm lang in de rij gestaan met mijn oudste dochter omdat zij graag een handtekening wilde van Francine Oomen.

Het is best gek om dan nu te zeggen: eindelijk is het eerste deel van de serie er! Of eigenlijk het nulde deel. De meiden die ermee zijn opgegroeid zijn nu eerder toe aan Rosa in New York en niet aan een deel over een meisje van groep acht. Zoals Oomen zelf zegt was er veel vraag naar hoe het leven van Rosa was voor deel 1, en hoe ze ooit bevriend is geraakt met Sascha. Ook wilden lezers weten waarom Rosa vegetariër – oftewel in HOI-taal: vegaknakker – wilde worden. Dit boek moet daar de antwoorden op geven.

hoe overleef ik

Bij mij riep Hoe overleef ik met / zonder gescheiden ouders vooral vragen op…. Vooral de persoon van de schrijfster Barbara Broos kon ik mij niet herinneren, terwijl ze in dit boek een heel belangrijke rol speelt. Er staat ook dat Rosa in de vakantie bij haar zal gaan logeren, maar of dat ook is gebeurd/gaat gebeuren in de volgende delen? En speelt deze schrijfster nog een rol in de latere boeken? Ze schijnt erg belangrijk te zijn voor Rosa. (ik denk zelf dat het een vermomde Francine is) In het boek gaan haar ouders nog niet scheiden, dus echt antwoord hebben we nog niet op de vraag hoe dat nou in zijn werk ging.

”Deel nul” wijkt ook af van de rest van de serie, want de zo beroemde survivaltips worden nog niet gegeven. Behalve dan impliciet door de schrijfster Barbara Broos. Ook zijn er geen tekeningen van Annet Schaap, en dat vond ik een van de leukste dingen van de serie. De serie is in zijn geheel opnieuw uitgegeven, en daarbij ontbreken illustraties. De mooie omslagen zijn gemaakt door Deborah van der Schaaf.

Grappig vind ik de boodschap vooraf: ”Dit deel speelt in een tijd dat niet alle kinderen een mobieltje, laptop en/of tablet hadden. (Dat lijkt misschien onvoorstelbaar, maar ze overleefden ook zonder)” En dan speelt het dus maar zo’n ruime vijftien jaar geleden….

Ik las het omdat ik alle delen heb gelezen, maar eigenlijk vind ik er nog steeds hetzelfde van: Lekker geschreven, er komen erg veel problemen aan de orde (deze keer: echtscheiding, pesten, naderende puberteit, onzeker zijn) en alles komt goed. En in dit geval erg jammer dat de tekeningen van Annet Schaap ontbreken.

Hoe overleef ik met/zonder gescheiden ouders? – Francine Oomen

Querido – 2015

Beoordeling: ØØØOO

in de bibliotheek een B-boek

 

, , , ,

2 reacties op Hoe overleef ik zonder de illustraties van Annet Schaap

  1. Nathalie van Elck 15 december 2015 om 08:48 #

    Inderdaad! Waar is Annet Schaap? Die máákte die boeken, eerlijk gezegd.

  2. iclal 27 april 2016 om 20:30 #

    Ja inderdaad ik miste de tekeningen van Annet Schaap en de altijd leuke survivaltips

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder