Hoera de slavernij is afgeschaft!
Dat is eigenlijk de enige positieve gedachte die je krijgt na het lezen van Als slavin geboren van Marian Hoefnagel. Want verder bleef ik achter met een gevoel van uitzichtloosheid en grote ellende.
Het verhaal gaat over een slavenfamilie in Amerika. Drie generaties slavinnen zijn in het boek aan het woord. De oudste vertelt hoe ze uit Afrika is gehaald, en dat was een verschrikking. Afgezien van dat de slaven op beestachtige manier werden geherbergd op het schip, werden ze ook vreselijk mishandeld.
Eenmaal op de plantage werden de slaven ook onmenselijk behandeld. De eigenaars van de slaven waren enorm wreed: verkrachtingen, zweepslagen, martelingen, het was een uitzichtloze ellende. De slaven werden om het minste zwaar gestraft, en moesten keihard werken in heel slechte omstandigheden. Als je als slaaf ook maar iets deed dat de wrevel van een blanke wekte, was je je leven niet zeker. Ontsnappen was praktisch onmogelijk.
Het boek is niet echt een afgerond verhaal, en ook zonder enig sprankje hoop. En laat je dus achter met de verzuchting dat de slavernij in elk geval is afgeschaft. Ik heb wel een beetje moeite met de expliciete beschrijvingen van het geweld en de wreedheden. Ik werd er beroerd van.
Het verhaal is in korte zinnen geschreven, voor kinderen die moeite met lezen hebben. De structuur van het verhaal is echter niet eenvoudig: om de beurt zijn de drie vrouwen aan het woord, en het is niet altijd meteen duidelijk om wie het gaat.
Het boek is een deel in een serie over kinderen van veertien jaar door de geschiedenis heen: Veertien – De tijd van je leven.
Beoordeling: ØØOOO
Als slavin geboren – Marian Hoefnagel
Uitgeverij Eenvoudig Communiceren BV – 2014
in de bibliotheek een C-boek, makkelijk lezen
Nog geen reacties.