Jonge Jury-lezen: Lijfstraf

In de bibliotheek gaan we extra aandacht besteden aan de Jonge Jury, en daarom lees ik alle boeken van de Jonge Jury Tiplijst. (ik ga erover schrijven op www.oba.nl)

Een aantal boeken daarvan had ik al gelezen  Kroonsz, Onder de ketchupwolken, Eleanor en Park, Hap!,  Vlam,  I love Liv 4, Oliver, Waar het licht is, Overspoeld, Meedogenloos, Het kankerkampioenschap voor junioren en Moord op school .

Het volgende boek dat ik las was Lijfstraf van Elle van den Bogaart

lijfstraf

Bowie wordt in de klas gepest, hij wordt voor homo uitgemaakt, al is hij daar zelf nog niet over uit. Vooral Rem, zijn vroegere beste vriend, loopt voorop in het pesten. Bowie is goed bevriend met Fleur, de ex van Rem. Fleur is verliefd op Bowie, en Bowie vindt haar wel leuk, maar vindt hij jongens leuker? Rem wil Fleur terug, maar Fleur wil niet en vindt het vreselijk dat hij Bowie zo pest.

Het verhaal gaat dus over relaties. En over homoseksualiteit en pesten. Vooral over pesten. Bowie wordt enorm gepest en hij voelt zich hier machteloos tegenover. Ook Fleur staat onder druk, Rem chanteert haar met naaktfoto’s die hij van haar nam toen ze nog samen waren.

Uiteindelijk komt Fleur in actie, voor zichzelf en voor Bowie. Hoewel het een onbezonnen en ingrijpende actie is, lost zij hiermee wel de problemen op.

Het verhaal is lekker geschreven, onderhoudend en spannend. Het pesten is zo beschreven dat je je er zelf machteloos door voelt, of soms denkt: doe nou wat! Het feit dat niet een van de docenten iets over het pesten zegt vind ik wel erg negatief. Het lijkt mij dat er op zijn minst altijd wel een of meer docenten zullen zijn die hier iets over zeggen. (of dat nu effect heeft of niet) En is de boodschap nu dat je iets heel extreems moet doen om het pesten te stoppen? Oog om oog?

Minpunt vond ik het omslag. Er staat een afbeelding op die het einde van het verhaal wel makkelijk weggeeft. Een tatoeage op de voorkant, gecombineerd met de zus van Fleur die een eigen tattoo-zaakje heeft, en het eerste hoofdstuk (dat een vooruitblik is naar het einde van het verhaal) zijn wel erg sterke aanwijzingen…. (of ligt dat aan mijn verdorven geest?)

Beoordeling: ØØØOO

Lijfstraf – Elle van den Bogaart

Uitgeverij Holland – 2015

in de bibliotheek een C-boek

Lijfstraf  is leestip van het Jonge Jury Boekgenootschap (vijf jongeren).

, ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder