Lezen voor de leesclub #3

De extra leuke leesclub is weer begonnen en dat betekent lezen als een trein. Ik wil veel boeken aanbieden en ik wil ze ook allemaal kennen. Dus als een gek lezen! (ook goed voor mijn uitdaging #boekperweek)

Hier komen de eerste vijf.

boekielezen 385

 

Het raadsel van groep 6 van Judith Eiselin. Romeo is nieuw op school, hij is net uit Suriname gekomen. Eline is een buitenbeetje  verkleedt zich voor de talentenjacht… als kerstboom! Lotta sluipt in het holst van de nacht over straat, dat heeft iets te maken met een ezel. En Faisel is verliefd… maar op wie? Dit is een boek vol raadsels over vier kinderen uit groep 6.

Wat leuk is, is dat het een soort estafette-verhaal is. Het verhaal begint bij Romeo, dan vertelt Eline verder etc. Het is anders dan een verhaal waarin je dezelfde gebeurtenis door de ogen van meerdere kinderen ziet. Origineel, en een leuk verhaal. (die arme ezel)

boekielezen 386

De dochters van sjeik Boul Boul van Marjon Hoffman. De vader van Narous en Six is een schatrijke, koopzieke sjeik. Op een dag kondigt hij aan dat hij een dierentuin wil aanschaffen. Voor de moeder van Narous is de maat vol. Ze sluit een weddenschap met hem af: als hij honderd dagen als een gewoon mens kan leven, mag hij zijn dierentuin kopen. En dus vertrekt het gezin naar een gewoon huis in Londen met maar één bediende. Voor Narous en Six verandert alles. Ze gaan ineens naar school, eten friet en spelen met andere kinderen. Narous vindt het gewone leven geweldig, maar vader Boul Boul vindt het maar niks. houdt hij het vol?

In vergelijking met de Floor-boeken van Marjon Hoffman  vond ik dit een beetje flauw boek. Erg nadrukkelijk verteld, ik vond het niet prettig lezen. In de leesclub echter vonden

een aantal meisjes het een erg leuk boek. Het was ook leuk toen een van de meiden de sjeik na deed wanneer hij over zijn buik ging wrijven en weer iets nieuws wilde hebben.

boekielezen 387

Vluchtroute New York van Martine Letterie. Lisa is verhuisd naar Rotterdam omdat haar vader op de Holland Amerika Lijn gaat werken. Via die route vluchten heel veel  joodse Europeanen naar Amerika.  Lisa ontmoet de Roemeense Avram die haar om hulp vraagt. Hij vertrekt met zijn ouders naar Amerika, maar zijn zusje Hanna mag niet mee omdat ze een oogziekte heeft. Als ze niet beter wordt moet ze terug naar Roemenië. Lisa probeert van alles om Hanna te helpen.

Een spannend verhaal, maar hier en daar schemert het educatieve wel erg door het verhaal heen – ze schreef het boek in opdracht van het gemeentearchief Rotterdam, tgv het 150 jarig bestaan.

boekielezen 388

Altijd prijs! van Jacqueline Wilson. Lola woont door de week  bij haar moeder en Steve en halfbroertje en in het weekend is ze bij Charlie, haar vader, en helpt ze mee in zijn (slechtlopende verwaarloosde) eetcafé.
Als Lola’s moeder aankondigt dat zij zes maanden in Australië gaan wonen vanwege Steve’s nieuwe baan,  besluit Lola om bij haar vader te blijven, al zal ze  haar moeder erg missen. Charlies café loopt slechter en slechter. Toch doet hij zijn uiterste best er iets leuks van te maken. Dan gaat het café failliet en moeten Charlie en Lola een nieuw huis zoeken. Lola weet zeker dat Charlie en zij een oplossing vinden.

Een prettig boek, waarin veel gebeurt.

boekielezen 384

Verschoppelingen van Suzanne Wouda. 1664. De elfjarige Daniel woont in een van de armste buurten van Amsterdam als de pest uitbreekt. Binnen een paar weken is Daniel iedereen van wie hij houdt kwijt, behalve Saartje, zijn zusje. Maar waar zij is, weet niemand. Hij verlaat Amsterdam om haar te zoeken en trekt naar Haarlem. Maar Saartje is nergens te vinden. Daniel wordt tijdens zijn zoektocht gevangen genomen door een bende verschoppelingen onder leiding van een heel enge man. Vanaf dat moment lijkt de kans om zijn zusje te vinden kleiner dan ooit.

Eigenlijk pak ik uit mezelf niet vaak historische kinderboeken, wat raar is omdat ik in mijn jeugd de boeken van Thea Beckman verslond. Nu ”moest” het dus en ik vond het een prettig boek. Het was echt spannend! En goed geschreven. Bekentenis: ik heb iets gedaan wat ik bijna nooit doe, ik heb gekeken hoe het afliep met het zusje, want ik vond het zo zielig en het ging steeds slechter met haar… Daarna kon ik met een gerust hart verder lezen…

boekielezen 390

 

, , , , , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder