Poëzie: Onbreekbaar

We gaan door met het bespreken van dichtbundels. Deze maand is het de beurt aan Onbreekbaar. Een dichtbundel van Hans Hagen, geïllustreerd door Deborah van der Schaaf. Onbreekbaar ziet de bundel er niet uit: op de voorkant staat een vlinder die in stukjes lijkt gevallen. Komt dat doordat alle bubbeltjes van (de foto van) het bubbelplastic op het schutblad stuk zijn? We worden al meteen aan het denken gezet.

dichtbundel onbreekbaar hagen

Zoals we op de achterflap kunnen lezen bestaat de bundel uit 31 gedichten, 2512 woorden en 18 illustraties. Zelf voeg ik daaraan toe 0 hoofdletters en 0 leestekens. Het zijn gedichten voor jongeren. Liefde is het meest voorkomende onderwerp, maar ook school, niet begrepen worden en de dood komen aan bod.

Ik las de bundel achter elkaar  en ineens zat ik weer op mijn bed in mijn kamer, een jaar of dertig terug. Ik had zelf ook een schriftje waarin ik gedichten schreef, over vergelijkbare onderwerpen.

Ik weet niet zeker of jongeren ”’van nu” zich er ook door aangesproken zullen voelen, maar ik denk het haast wel, omdat het gaat over universele gevoelens.  Zelf niet begrepen of gekend worden, liefde en dood, maar ook hoe het is op school, vooral veel school. Want daar speelt zich toch het grootste deel van je leven af.

Een mooi beeld vond ik deze: ”een schoolklas is een kudde paarden”, uit het gedicht Klas. Zie je daar maar eens staande in te houden.

Of deze, in het gedicht Pluisjes: ”als je iets gelooft / hoef je niet meer te denken / dan bijt je je vast / in de waarheid die je kent / waarin je bij toeval / geboren bent”

Het gedicht Liplezen is een liefdesgedicht dat je laat voelen hoe het is om zo verliefd te zijn dat je de ander helemaal wil leren kennen. Romantisch!

dichtbundel onbreekbaar hagen

Af en toe zijn de gedichten naast poëtisch ook praktisch, hoewel ze er toch over gaan hoe de verteller zich voelt, namelijk bedolven onder het huiswerk zonder nog ergens anders tijd voor de hebben.

dichtbundel onbreekbaar hagen

Ik denk dat Hans Hagen een bundel heeft geschreven met gedichten die jonge mensen aan zullen spreken omdat ze herkenbaar zijn. En oude mensen ook, omdat ze weer even voelen hoe dat was, daar op dat bed, in die tienerkamer.

Beoordeling: ØØØØO

Onbreekbaar – Hans Hagen

Illustraties – Deborah van der Schaaf

Querido – 2018

In de bibliotheek een J-boek (non-fictie voor kinderen vanaf 12 jaar)

, , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder