Gelezen: Stamppot met kogels

Ik heb al heel wat (kinder)boeken over de tweede wereldoorlog gelezen. Dan denk je dat je toch wel weet wat er allemaal gebeurd is. Maar dat is dus niet zo!

Dit boek beschrijft een stukje van de oorlog dat nogal onderbelicht is gebleven, namelijk wat er aan het eind van de oorlog gebeurde op Texel.

kinderboek Stamppot met kogels Joyce Pool
Het verhaal begint in Amsterdam, in de hongerwinter. Hans, zijn zusje en zijn ouders hebben het zwaar, heel zwaar. Dus als de kans zich voordoet, mag Hans naar Texel om daar aan te sterken. Zijn zusje is daar helaas té zwak voor, en Hans vertrekt daardoor met gemengde gevoelens.

Los van het verhaal over hoe het Hans vergaat op Texel (lichamelijk zwaar, schuldgevoel tegenover zijn zusje, heimwee), lees je ook wat er op Texel gebeurde toen de oorlog bijna afgelopen was. Op Texel zijn namelijk niet alleen Duitsers, maar ook Russische krijgsgevangenen die voor Duitsland moeten vechten. Maar als de Duitsers verslagen lijken, komen deze Russen in opstand.

Dit klinkt allemaal behoorlijk heftig, maar het verhaal is echt voor kinderen geschreven. Je leeft erg mee met Hans, en je ziet ook hoe hij anders over de dingen gaat denken.

Een fijn, genuanceerd en onderhoudend verhaal vond ik het.

Achterin het boek heeft de schrijfster nog zo’n 17 pagina’s gewijd aan het beschrijven van de gebeurtenissen zoals die echt zijn gebeurd, aangevuld met foto’s en kaartjes. Ik vond het zelf een beetje veel nadat je net het spannende fictieverhaal had gelezen. Maar het is wel een nauwkeurige verantwoording en een mooie aanvulling voor wie alle feiten precies op een rijtje wil hebben.

En dan ook nog even aandacht voor hoe mooi het boek is uitgegeven. Mooi geïllustreerde schutbladen! En verder vind je overal door het boek kogelgaten getekend.

Een aanrader voor kinderen vanaf een jaar of tien.

ØØØØO

Stamppot met kogels – Joyce Pool

Lemniscaat – 2022

In de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9 tot 12 jaar)

Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar

Verkrijgbaar in je lokale boekhandel, de kinderboekwinkels, of via webwinkels zoals:

Kinderboekwinkel Utrecht

Kinderboekwinkel Haarlem

Of via:

, , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder