Tweeduizend-en-twee nachten

Wat een toeval, op hetzelfde moment verschenen er twee bewerkingen van de verhalen van duizend en een nacht. En niet zomaar bewerkingen, maar bewerkingen door top-schrijvers en top-illustratoren. Het zijn allebei prachtige boeken, met veel illustraties.

De verhalen van 1001 nacht vormen een raamvertelling. Het gaat over Sheherazade (of zoals in de versie van Franck Sjahrazade) die wil voorkomen dat ze aan het eind van de nacht onthoofd wordt door koning Sjahriar, en dat doet ze door hem elke nacht een verhaal te vertellen dat net niet helemaal af is, waardoor Sjahriar haar in leven laat om de volgende nacht ook weer te luisteren naar een onvoltooid verhaal.

Er zijn vele versies van de verhalen van 1001 nacht, en alle bewerkingen zijn weer anders.

boek twintig parels sheherazade 1001 nacht

Twintig parels; Verhalen uit Duizend-en-een-nacht

Bewerkt door Ed Franck

Illustraties door Martijn van der Linden

Davidsfonds Infodok – 2017

Ed Franck koos 20 verhalen uit de schat aan verhalen van 1001 nacht. Elk verhaal heeft zijn eigen kleur bladzijden, en natuurlijk de illustraties van Martijn van der Linden.

boek sheherazade 1001 nachtEn toen, Sheherazade, en toen? Uit de verhalen van Duizend-en-een-nacht

Bewerkt door Imme Dros

Illustraties door Annemarie van Haeringen

Leopold – 2017

Deze uitgave is iets uitbundiger, dat begint al met de buitenkant, in felle kleuren, met zelfs op de snede stralend turquoise. Dit boek heeft iets meer verhalen en meer illustraties (je blijft kijken!).

Grappig vond ik dat beide boeken het verhaal over de bange eend bevatten, en dat beide illustratoren de eend hebben gekozen om te tekenen.

Het zijn, zoals gezegd, allebei prachtige uitgaven. Het zijn niet per se boeken voor kinderen, in elk geval niet voor jonge kinderen. Gewoon voor alle liefhebbers van verhalen en mooie illustraties. Het zijn echt van die boeken die je wilt hebben (ik in elk geval!). Dus ben je nog op zoek naar een mooi cadeau (of twee) voor de feestdagen, sla dan nu je slag!

 

Van beide boeken ontving ik een recensie-exemplaar

, , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder