Gelezen: Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint

Het is weer tijd voor Sinterklaasboeken. Best een gevoelig onderwerp, en dat is al een poosje zo. In 2013 schreef ik er al over op oba.nl, en dat blog had ik nu zo weer kunnen plaatsen.

Het verschil met twee jaar geleden is dat er nu serieus wordt gewerkt aan prentenboeken met andere Pietjes dan de oude Zwarte Piet.

Zoals ik al eerder schreef is Sinterklaas voor mij HET feest van gezelligheid, en de discussies die steeds feller worden gaan me aan het hart. Ik denk dat het goed dat is Zwarte Piet vervaagt uit het Sinterklaas-plaatje. Maar aangezien er heel erg veel boeken zijn waar Zwarte Pietjes in voorkomen, en de Sinterklaas-liedjes in ons geheugen gegroefd zijn, zal het tijd kosten.

Een van de eerste aanzetten tot het vervagen van Zwarte Piet is dit prentenboek: Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint… van Isabelle Geeraerts. Reden voor mij om over dit boek te schrijven was vooral de leuke tekenstijl, en dat het een alternatief zoekt voor Zwarte Piet is dan mooi meegenomen.

Dit volle prentenboek gaat over de bezigheden van Sinterklaas en zijn Pieten. De Pieten hebben verschillende huidskleuren èn het zijn mannen en vrouwen. De Pieten hebben het zo druk met de voorbereidingen voor het feest (chocola en speculaas maken!) en de reis naar Nederland met de boot (inktvisgevaar!), dat ze behoorlijk vies worden. Tegen de tijd dat ze rond de schoorstenen lopen, zijn ze bijna allemaal donker. Eenmaal weer thuis in Spanje nemen ze allemaal uitgebreid een bad en zien we de oorspronkelijke huidskleuren weer.

Ik heb het boek met genoegen bekeken, er is veel te zien. Er zijn veel grapjes in verwerkt. Leuk is het paard van Sinterklaas, dat erg lui is en te pas en te onpas gaat zitten. Ook het verjaardagsfeestje voor de Sint op het dak is leuk, er is taart en de Pieten zingen gewoon Lang zal hij leven in plaats van een Sinterklaas-liedje.

sinterklaasboek

 

sinterklaasboek

Bij het boek zit een cd met enkele Sinterklaas-liedjes. Bij een boek dat zo bewust met de Pieten omgaat, word je wel verrast door liedjes met de oorspronkelijke teksten. Piet is nog steeds een knecht en zwart als roet. Puntje van aandacht!

Maar als we gewoon rustig zo doorgaan, met nieuwe boeken met nieuwe Pieten, dan kunnen we onze creativiteit weer gaan gebruiken voor Sinterklaas-gedichten in plaats van voor spandoeken.

Beoordeling: ØØØOO

Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint – Isabelle Geeraerts

Uitgeverij De Eenhoorn – 2016

Van dit prentenboek ontving ik een recensie-exemplaar

 

, ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder