Nederland Leest Junior: Cyberboy

November is sinds een aantal jaar in de bibliotheken een vrolijke maand, want dan loopt de actie Nederland Leest. Leden van de bibliotheek krijgen  een gratis boek, een boek dat al eerder uitgegeven is en nu speciaal wordt herdrukt. Naar aanleiding van het thema van het boek worden allerlei activiteiten georganiseerd. Dit jaar is het boek Ik, Robot van Isaac Asimov en het thema is dus robotica.

Sinds vorig jaar is er ook Nederland Leest Junior. Via de bieb kunnen scholen de jeugdversie krijgen van het Nederland Leest boek. Dit jaar is dat Cyberboy van Tanja de Jonge. Inderdaad ook een boek over robots. Vorig jaar schreef ik er een recensie over, en die deel ik hier nog een keer met je.

Cyberboy gaat over Kevin. Twee jaar geleden raakte zijn beste vriend Bjorn dodelijk gewond bij een ongeluk. Bjorns ouders namen hem mee naar het buitenland op zoek naar specialistische hulp, en sinds die tijd heeft Kevin niets meer van hem gehoord. Inmiddels zit Kevin op de middelbare school. Als er op een dag een nieuwe jongen in de klas komt, staat Kevins hart bijna stil: het is Bjorn die daar voor de klas staat! Hoe kan dit? Bjorn was toch hersendood? Hoewel Kevin naast stomverbaasd heel erg blij is om zijn vriend terug te zien, is er toch iets veranderd. Bjorn is anders dan hij was voor het ongeluk. Hij gedraagt zich anders, maar omdat hij heel erg vriendelijk is tegen iedereen, heeft niemand de neiging om er verder over na te denken.

Dat doet Kevin wel. Hij merkt dat Bjorn geen echte herinneringen heeft, maar foto-momenten uit zijn hoofd heeft geleerd. En dat Bjorn zo sociaal is omdat hij de gezichtsuitdrukking kopieert van degene met wie hij praat. In andere gevallen slaat Bjorn de plank helemaal mis, zoals wanneer hij meteen aan de leraar toegeeft dat Kevin bij hem gespiekt heeft. Zoiets doet een vriend niet! Kevin vraagt zich af hoe Bjorn is genezen en of hij nog wel een mens is. Zou het kunnen dat hij een cyborg is (een menselijke robot)? Wat moet je doen als je denkt dat je verloren gewaande vriend een cyborg is geworden? Een spannend avontuur volgt.

cyberboy nederland leest junior

Wat vond ik?

Soms begin je in een een boek, en dan weet je bijna meteen: ja, dit wordt een goed boek. Je verheugt je op het verhaal dat nog voor je ligt. Dat had ik bij dit boek en het stelde niet teleur.

Het begon al met een knaller. Je zit in de klas en je dood gewaande beste vriend staat ineens voor je! Dat nodigt zeker uit tot verder lezen.

Het gegeven dat je vriend veranderd is in een cyborg, is mooi uitgewerkt. Het is niet alleen maar een actieverhaal, het gaat voor een groot deel over emoties en over de ethische kant van het fenomeen cyborgs. Bjorn is een vriendelijke jongen, hij gedraagt zich zoals sociaal wenselijk is, maar kun je wel echt vrienden zijn met een cyborg? Want de eigenschappen die Bjorn Bjorn maakten, heeft hij niet meer. Stof tot nadenken!

Als je dit zo leest zou je kunnen denken: een jongen die verandert in een robot, ik dacht het niet! Maar het is zo aannemelijk beschreven, dat je het je heel goed voor kunt stellen. Bovendien is dit al dichter bij dan je denkt, wat dacht je van pacemakers, of protheses die je met je brein aan kunt sturen.

Daarnaast is het ook gewoon een spannend verhaal. Dat is goed opgebouwd, al heb ik vaak een beetje mijn bedenkingen bij volwassenen die kinderen te hulp vragen in dit soort verhalen. Dat blijft altijd wat onwaarschijnlijk en ongemakkelijk. Maar dit was dan ook het enge minpuntje.

Omdat het boek op meerdere niveaus is te lezen, namelijk het spannende verhaal en de ethische discussie over cyborgs, is het verhaal geschikt voor meerdere leeftijden. Ik zag dat het in de bibliotheek een B-boek is: voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Maar het had ook een C-boek (12-15 jaar) kunnen zijn naar mijn mening.

Ik zeg: dit is een spannend boek dat je ook nog aan het denken kan zetten. Lezen maar!

Beoordeling: ØØØØO

Cyberboy – Tanja de Jonge

Uitgeverij Holland – 2016

in de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9 tot 12 jaar)

Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar

, , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder