Wij zoeken een boek #2

Soms krijg je een vraag waar je even bij moet slikken. Een vraag waarop je extra goed antwoord wilt geven. Dat is bijvoorbeeld deze: wij zoeken een boek dat ons helpt bij het praten over de dood. En meestal hebben deze mensen dan direct met een sterfgeval te maken.

Er zijn een paar boeken die ik zelf zo mooi vind dat ik ze graag aanbeveel bij anderen. Hier volgt een overzicht van prentenboeken over dood en rouwverwerking. Maar ze gaan ook over liefde en vriendschap en de zin van het leven.

jonkie en oudje

Jonkie en Oudje van Sabine Wisman en Ella Scholtens

Jonkie en Oudje

Beer Jonkie en Poes Oudje zijn dikke vrienden. Ze doen alles samen, tot Oudje te oud wordt… Wat heeft dit boek een prachtige illustraties, ze zijn van Ella Scholtens. Mooi en ontroerend.

 

boom vol herinneringen

Een boom vol herinneringen van Britta Teckentrup

Als Vos na een lang en gelukkig leven op zijn lievelingsplek in het bos gaat slapen en nooit meer wakker wordt, zijn zijn vrienden erg verdrietig. Ze zitten bij elkaar en halen herinneringen op aan Vos. Hoe meer herinneringen ze ophalen, hoe groter de boom wordt.

 

Rikki en de eekhoorn van Guido Van Genechten

Rikki en de eekhoorn van Guido Van Genechten

rikki en de eekhoorn

Rikki vindt in het bos een eekhoorntje dat erg stil ligt. Wat is daar mee aan de hand? Rikki hoort van papa en mama dat het eekhoorntje dood is. Samen gaan ze hem begraven.

 

Kikker en het vogeltje van Max Velthuijs

Kikker en het vogeltje van Max Velthuijs

kikker en het vogeltje

Kikker vindt een vogeltje dat heel stil ligt. Samen met zijn vrienden komt Kikker er achter dat de vogel dood is. Ze zorgen voor een mooie begrafenis.

 

dat is heel wat voor een kat

Dat is heel wat voor een kat van Judith Viorst en Fleur van der Weel

dat is heel wat voor een kat

Dit boek is een klassieker, en stamt al uit 1971. In 2007 kreeg het nieuwe illustraties, van Fleur van der Weel. Poes Roetje is dood, en daar is de hoofdpersoon, een kind,  heel verdrietig over. Maar wat helpt, is bedenken wat er zo lief aan de poes was, en daar samen over praten.

 

, ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder