OBA-blog: Voorlezen is een feestje

 

Het is Kinderboekenweek en het thema is Feest! De Kinderboekenweek is vooral op de wat oudere kinderen gericht, maar het is natuurlijk ook feest voor de kleintjes! Want je kan nooit te vroeg beginnen met voorlezen.

Deze bijdrage verscheen eerder op www.oba.nl

boekielezen 150

Wat kan je je baby voorlezen? Het begint al met het formaat: je baby moet het boekje kunnen vastpakken. Dus niet te groot! Ook handig zijn afgeronde hoekjes, zodat je baby zich niet bezeert. Een baby reageert het beste op zwart-wit afbeeldingen en afbeeldingen in heldere kleuren. Dat is ook het beste voor de visuele ontwikkeling. Verder moet het boekje de aandacht trekken/vasthouden, zoals bijvoorbeeld een knisperboekje, een boekje met een spiegeltje of met verschillende voel-elementjes (hard, zacht, ribbelig etc). Baby’s zullen het boekje ook graag willen ‘’proeven’’, dwz ze gaan erop sabbelen. Dan is een boekje van stof of plastic handiger dan een kartonnen boekje. Ook moet het boekje te overzien zijn, dat wil zeggen een afbeelding per pagina. Bijvoorbeeld een dier of een voorwerp uit het dagelijks leven van je baby.

Wanneer ga je voorlezen? Voorlezen is een moment voor jullie samen, een rustpunt in de drukke dag. Kies dus een moment waarop jullie allebei aan rust toe zijn. Ook wanneer je baby wat extra aandacht nodig heeft (als hij hangerig of ziek is) kun je gaan voorlezen.

Het voorlezen. Kies een rustige plek, waar geen andere afleiding is (ook niet voor jezelf 😉 ) Zorg dat je oogcontact kan maken met je kindje. Een of een paar afbeeldingen bekijken is genoeg. Het boekje hoeft niet van voor naar achteren te worden gelezen! Het kan dat je kindje steeds teruggaat naar dezelfde pagina, dat mag! Benoem wat je ziet in het boekje, of maak bijpassende geluidjes. Een liedje zingen kan natuurlijk ook! Doe in elk geval waar je jezelf het prettigst bij voelt!

Je kunt babyboekjes kopen, maar je kan ook terecht in de bibliotheek. Daar zijn in het kader van het project Boekstart boeken beschikbaar voor de allerkleinsten. Leuk extraatje: als je baby lid wordt van de bieb, kun je een bon invullen om een Boekstart-koffertje te krijgen, daar zitten twee boekjes in: een boekje met liedjes en een cd, en een knisperboekje. Voor meer informatie, zie Boekstart.nl.

In de Centrale Bibliotheek is er op 8 oktober een Boekstartfeestje voor kindjes van een half jaar tot twee jaar, om 11 uur op de jeugdetage. Toegang gratis voor leden, reserveren verplicht. We gaan voorlezen, zingen, dansen en muziek maken!

Voor de oudere kinderen is het feest op zondag 12 oktober, dan zijn er allerlei leuke activiteiten op de jeugdetage.

boekielezen 149

, , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder