Poëzie: Er is iets aan de kip met je hand

Laatst was ik bij de Annie MG Schmidtlezing van Anna Woltz. De boodschap van haar lezing was dat we kinderen serieus moeten nemen. En dat wij, die voor kinderen werken, onszelf ook serieus moeten nemen. Dit geldt dus ook voor het schrijven voor kinderen.

Dat betekent dat je schaaft en schaaft aan je tekst tot die helemaal goed is. Dat je niet in een kwartiertje een verhaaltje in elkaar draait. Nu ik mij sinds een poosje meer verdiep in dichtbundels voor kinderen, merk ik dat er erg veel stoplappenpoëzie bestaat. Waarbij je vermoedt dat de schrijver niet uren lang heeft zitten schaven en herschrijven aan een gedicht.

dichtbundel er is iets aan de kip met je hand de kockere verhoeff

Ik viel op de dichtbundel Er is iets aan de kip met je hand van Geert De Kockere en Nelleke Verhoeff vanwege de titel, die deed vermoeden dat er origineel met de taal zou worden omgesprongen. Bovendien is het mooi vormgegeven. Elke pagina is geïllustreerd, en dan ook helemaal. Iedere bladzijde heeft een andere kleur en de illustraties vullen de gedichten aan.

De gedichten gaan allemaal over dieren. Op de achterflap staat dat het niet alleen een dichtbundel is maar ook een ”doebundel”. Er staan inderdaad onder de gedichten vaak vragen, zoals Kun jij handdieren tekenen?, Hoeveel ogen zie je?, Heb jij wel eens heimwee?, Teken jouw droomdier, Wat is zacht?, Kriebel krabbel je mee?

De meeste van de 71 gedichten in deze bundel zijn op rijm.  Ze zijn ook vaak als een soort mopjes geschreven, of als observatie.

Een paar voorbeelden:

dichtbundel er is iets aan de kip met je hand kockere verhoeff dichtbundel er is iets aan de kip met je hand kockere verhoeff dichtbundel er is iets aan de kip met je hand kockere verhoeff dichtbundel er is iets aan de kip met je hand kockere verhoeff dichtbundel er is iets aan de kip met je hand kockere verhoeff

Helaas vond ik veel gedichten nogal tegenvallen. Het rijmen zorgde ook in deze bundel voor de nodige stoplappen. Vaak begreep ik het humoristische niet van de gedichten, en vond ik ze (daarom?) ook erg flauw. Ik vroeg me regelmatig af wat de schrijver nu wilde zeggen.

Door de vormgeving en de opzet had ik veel meer verwacht van de gedichten. Er was er een dat ik echt mooi vond, en toeval of niet, dit was een van de weinige niet-rijmende gedichten. (ik hou overigens wel van rijm hoor, alleen is goed rijmen veel moeilijker dan men denkt)

dichtbundel er is iets aan de kip met je hand kockere verhoeff

Kortom, een mooi verzorgde dichtbundel – complimenten voor het werk van Nelleke Verhoeff – met wat tegenvallende gedichten.

ØØØOO

Er is iets aan de kip met je hand – Geert De Kockere en Nelleke Verhoeff

De Eenhoorn – 2017

In de bibliotheek een AJ-boek (voor kinderen vanaf 5 jaar)

 

, , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder